František Táborský: Záchvěvy globálních trhů

20.02.2018 13:32

Česká koruna v posledních týdnech rezignovala na tuzemské vlivy a zaznamenává jen mírné záchvěvy spojené s globálními pohyby na trhu. Celý minulý týden se stabilně držela nad úrovní EUR/CZK 25,30, kde se obchoduje i dnes. Vůči dolaru je situace o poznání zajímavější vzhledem k turbulencím mezi dolarem a eurem. I přes velké změny v průběhu týdne ve výsledku koruna posílila vůči dolaru o tři desetníky a v současnosti se obchoduje na úrovni USD/CZK 20,40.

František Táborský: Záchvěvy globálních trhů
Foto: usetreno.cz
Popisek: finance, ilustrační foto

Právě souboj mezi dolarem a eurem bude hlavním tématem tohoto týdne. Naladění trhů hraje delší dobu ve prospěch eura a tento týden na tom pravděpodobně nic nezmění. Pondělí bude tlumeno pracovním volnem v USA, nicméně ve středu bude publikován záznam z lednového jednání Fedu. Neočekáváme žádné převratné informace vzhledem k tomu, že hlavní statistiky z trhu práce a vývoje cen byly zveřejněny až po zasedání. Proto záznam nemůže obsahovat žádné komentáře členů bankovní rady k aktuálnímu vývoji inflačních tlaků. Jeho potenciál jako kurzotvorné informace je značně omezen. Vzhledem k nedávnému posunu trhu v očekávání trhu je většina utahování měnové politiky už započtena v aktuálním kurzu dolaru. Podle očekávání týmu RBI se trh posunul ke třem zvýšením úrokových sazeb v tomto roce, zatímco prognóza našich kolegů počítá se čtyřmi navýšeními. Na druhou stranu se na dolaru negativně podepisuje debata ohledně návrhu federálního rozpočtu, který by výrazně zvýšil deficit hospodaření. Se současnými parametry tak nemá šanci na schválení v obou komorách parlamentu a dává podnět k dalším politickým sporům na druhé straně Atlantiku.

Záznam z posledního jednání zveřejní ve čtvrtek i ECB. Podle našeho názoru ji dlouhodobě znepokojuje silné euro a současná vysoká volatilita trhu. Nicméně manévrovací prostor bankovní rady je velice malý. Na jedné straně silné euro nepomáhá ekonomice eurozóny, na druhé je i podle trhu neudržitelné dále prodlužovat uvolněnou měnovou politiku. Zároveň platí dohoda mezi centrálními bankami nekomentovat vývoj jiných měn.

Pro korunu by v tomto prostředí bylo zásadní, aby začaly větší výprodeje na akciových trzích, než jakým jsme byly svědky v minulých týdnech. Zvýšení rizikové averze na trzích by způsobilo omezení korunových pozic zahraničních investorů, kterých je na našem trhu vlivem kurzového závazku ČNB stále dost. Prvním testem tohoto rizika bylo nedávné mírné oslabení všech měn v regionu. Přitom spouštěčemdalších výprodejů může být cokoliv. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o tříprocentní hranici výnosů amerických desetiletých státních dluhopisů jako o bodu zlomu, kdy se výnosy dluhopisů stanou atraktivnějšími než akcie, a zároveň bude pro americké společnosti stále nákladnější si půjčovat na kapitálovém trhu. Tato hranice může být o něco výše, nicméně její dosažení je otázkou týdnů vzhledem k výhledu měnové politiky nebo již zmiňované expanzivní fiskální politice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …