František Tichý: Dopravní výchova

01.09.2013 15:31

V pondělí začíná další školní rok a na žáky čeká několik změn. Přibude povinná výuka druhého cizího jazyka, změny se týkají i matematiky - zlomky a desetinná čísla se budou děti učit už na prvním stupni. Školáci se budou od nového roku také učit komunikovat s operátory tísňových linek.

František Tichý: Dopravní výchova
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Výuka se má rozšířit například o bezpečné chování na přechodech pro chodce, jízdě na kole, zvládnutí první pomoci a nebo o zásady pro kontakt se záchrannou službou.  

Přijde mi to jako dobrý nápad. Člověk nikdy neví, do jaké situace se může dostat a správná komunikace s operátorem tísňové linky je dost důležitá. V této souvislosti si vzpomínám, jak jsem volal sanitku slečně, co si v jednom parku v centru Ostravy pochroumala nohu. Polohu jsem ale udal poněkud nepřesně a s lékaři jsme se pak chvíli hledali. Záchranka totiž dojela na druhou stranu onoho parku. 

Tenkrát naštěstí nešlo o nic vážného, ale cítil jsem se dost hloupě. A představa, že by šlo o život, kdy každá vteřina či minuta navíc hraje velkou roli - raději nedomýšlet. I proto je dobré se to učit už od dětství. 

Stejně tak se učit chování v silničním provozu. To, co občas vidím na silnicích, jak se chovají někteří řidiči, mi hlava nebere. Možná, kdyby ta "čuňátka" měla ve škole dopravní výchovu, bylo by to na cestách lepší. 

A je to i cílem ministerstva dopravy a Besipu. Chtějí u dětí vybudovat hodnotový systém, aby se ohleduplnost na silnicích vrátila mezi základní hodnoty slušného chování. 

No, už aby to bylo. Na výsledek si ale budeme muset ještě hezkých pár let počkat, než oni školáci dorostou v řidiče. A také než zmizí ta výše zmíněná "čuňátka", která činí silniční provoz tak nebezpečným...

Komentář zazněl v pořadu Poznámka  |  Stanice: ČRo Ostrava Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…