František Zwyrtek: Nebudou lhát? Nebudou volebně soupeřit?

15.08.2013 11:10

Tomio Okamura a Andrej Babiš dělají zásluhu ze samozřejmosti a slibují si nemožné. Dohoda představitelů dvou politických subjektů o klidu zbraní ve volební kampani, a o tom, že nebudou o sobě lhát, je kulantně řečeno tragikomická, a svědčí o jejich absolutním nepochopením všeho.

František Zwyrtek: Nebudou lhát? Nebudou volebně soupeřit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Pokud totiž dělají zásluhu z toho, co by mělo být mezi dospělými lidmi samozřejmostí, totiž že nebudou lhát, a ještě to vyhlašují do světa, znamená to jednak to, že připouštěli opak, a také to, že o ostatních soupeřích asi lhát mohou a budou.  

To, že budou mít klid zbraní, je také, s prominutím, obrovská hloupost. Aby volební subjekt uspěl, musí se vymezovat vůči jinému, a ten to pochopitelně vždy za útok bude brát. Politický boj je prostě v kampani nevyhnutelný, a jde jen o to, jak se vede. Pan Okamura a pan Babiš si vzájemně slíbili korektnost, což ale znamená, že vůči jiným korektní nebudou?  

Zkrátka pánové to trochu překombinovali.

Slíbili si, že vůči sobě nebudou lhát. Tedy vůči jiným ano?

Slíbili si neútočení zbraní. Proč se tedy potom nespojili a tříští díly, když nechtějí soupeřit? Soupeření je standardní součástí volební kampaně.

Zkrátka celé to zavání viditelným amatérismem, a prvoplánovým gestem vůči voličům, o kterých jaksi oba pánové předpokládají, že nedosahují jejich IQ, a tak jim na ty řeči skočí.

Kdyby chtěli být fér, tak prohlásí – nebudeme lhát o nikom, budeme soupeřit se všemi, a to soupeřit čestně a korektně. Pokud ale vytvářejí dohody duálně jen mezi sebou, zatímco vůči ostatním chtějí být nadále tak trochu v politické žumpě, nechť raději do voleb nejdou, protože zažijí těžkou deziluzi a my s nimi.

Zkrátka ANO Andreje Babiše a Úsvit Tomio Okamury je současně tak trochu NE a tak trochu TMA. Protože to pánové nedomysleli, a nechtěně tak prozradili více, než možná sami chtěli. Není to tragédie, jen takový lehce tragikomický důsledek letitého politického systému, bez jehož změny nám nepomůže žádné ANO ani nějaký Úsvit. Pomůže nám jen nový zákon o volbách s jednotnou kandidátkou v celé ČR, kde spolu budou soupeřit výrazní lídři, výrazné myšlenky, a ne krajská lobby v partajních sekretariátech a 14 nesmyslných kandidátek rozptýlených po vlastech českých.

Osobně tedy čekám, kdy si pan Babiš a pan Okamura vjedou dřív nebo později do vlasů, protože to opravdu zákonitě přijde, ale hlavně si budu všímat, zda se tak čestně a fér chovají i vůči ostatním soupeřům na volebním poli. Pokud tedy vůbec postaví sněmovní kandidátky a dobrý program.

Jako program totiž nestačí, že vůči jednomu z volebních soupeřů se budu chovat čestně, a k druhému nikoliv. Ale stále doufám, že toto nám oba pánové vzkázat nechtěli. Jen prostě chtěli být v novinách, a neuvědomili si, že říkají v podstatě velký nesmysl a protimluv.  

František Zwyrtek
předseda hnutí NEZÁVISLÍ  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.