Generálmajor Hynek Blaško: Bojí se, aby neměli doma bordel, ale druhým ho vnucují

16.09.2017 13:13

V souvislosti se „Zprávou o stavu Unie“, přednesenou p. Junckerem a prohlášením MV SRN, kterým vyzývá ostatní členské země ke sjednocení sociálních dávek pro migranty, kdy, podle něj je německý systém sociálních dávek nejlepší v Evropě a snad i na světě, mě vytanula vzpomínka na dobu, kdy jsem velel 4. brigádě rychlého nasazení.

Generálmajor Hynek Blaško: Bojí se, aby neměli doma bordel, ale druhým ho vnucují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Někdy v měsíci říjnu, listopadu asi roku 1997 jsem organizoval velitelské shromáždění, na které jsem pozval nejvyššího funkcionáře tehdejší Zpravodajské správy Generálního štábu. Kromě jiného předestřel svůj plán na zhohotovení stálého lehkého (i těžkého) pohraničního opevnění, včetně opevnění vybudovaného na státní hranici v době karibské krize, a to jak na západě, tak i na jihu ČR. Ve chvíli kdy to zaznělo, zůstali jsme chvíli jako opaření, ale pak jsme se v duchu začali usmívat a nevěřili, že se to může uskutečnit. Chyba lávky. Byla vypracována technologie na opravy starého betonu novým, tak, aby tento se s tím starým spojil. Proběhlo několik cvičení, kterých se účastnila, později rozpuštěná 2.motostřelecká brigáda, a další prvky z organizační struktury Armády ČR. Cvičně byly uvedeny do provozu některé bunkry stálého Lehkého opevnění, včetně zabudování lafet zbraní a filtroventilačního zařízení. Na jedno takové cvičení jsem byl pozván a skutečně nevěřícně zíral na to, co se děje. Byly vypracovány plány na kácení lesů s cílem umožnit výhled, výstřel z jednotlivých pevnůstek, včetně jejich součinnosti. Bylo vytvořeno oddělení na Generálním štábu, které mělo za povinnost zabývat se pouze touto částí činnosti vojsk. Na veškeré činnosti vedoucí ke splnění cíle bylo vyčleněno 2,5 mld Kč, ano čtete dobře 2,5 mld Kč. Samozřejmě, že by to nebylo možné, kdyby tento funkcionář neměl vysoký morální kredit daný jeho činností po roce 1968. Byl rehabilitován a byla mu dávána bezmezná důvěra. Tehdy jsem se usmíval, ale dnes mi úsměv zmrznul na rtech v souvislosti se silnými prohlášeními těch dvou pánů uvedených na začátku článku. Náš generál byl vlastně vizionář. Chtěl se už tenkrát na dnešní situaci připravit a suverenita ČR mu byla nade vše. Vůbec ho nezajímalo, koho tím naštve. Jenže byla zahájena příprava ke vstupu do NATO a všechny plány vzaly za své. Pamatujete se na výkřiky tehdejších politiků: “Armádu nepotřebujeme, NATO nás ochrání“ a tím začal proces likvidace armádních struktur. Nově vybudovaná 1.motostřelecká divize, začleněná a certifikovaná do sil NATO, byla zrušena a protože se stratégové rozhodli, že půjdeme pouze cestou speciálních sil a tak zrušili i 2.motostřeleckou brigádu, jejíž velitelství bylo v Písku. Nic nevadilo, že pro jeden její prapor sídlící v posádce Janovice nad Úhlavou byla za 550 mil Kč kompletně zrekonstruována kasárna. Dokončeno a předáno civilu. Co je Babišových 50 mega proti této částce. Nikdo za to nebyl vzat k odpovědnosti, prostě se to odepsalo. Tak by se dalo pokračovat a dokonce existovalo rčení:“Opravili kuchyňský blok budete zrušeni“ a ono to vážně fungovalo.

Co jsem tím vším chtěl sdělit? Svrchovanost a suverenitu je třeba chránit a to za jakýchkoli okolností. Jestli jsme bráni jako členská země EU druhé kategorie, neustále je nám vyhrožováno sankcemi je čas se tomu zlu postavit a začít přemýšlet o alternativách řešení nastalé situace. Nemůžeme a nesmíme se podvolit, kam vedou ústupky už moc dobře víme. Ať se páni podívají na výši sociálních dávek třeba v Bulharsku nebo Rumunsku a stanoví dávky podle nich. To se bojí, aby neměli doma bordel, ale druhým ho vnucují.

generálmajor v.v. Hynek Blaško
krajský zastupitel za SPO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka