Hana Lukešová: Únos a drama na letišti. Izrael nakonec stejně zvítězil

23.05.2017 15:00

Dne 27. června 1976 unesli arabští teroristé z Lidové fronty pro osvobození Palestiny (LFOP Dr. Wadja Hadic, který naplánoval únos letadla) a němečtí teroristé Wilfried Böse a Brigitte Kuhlmann z RAF (Rote Arme Fraktion) letadlo společnosti Air France s 248 pasažéry při letu z Tel Avivu do Paříže krátce po startu z Atén a přesměrovali letadlo do Benghází v Libyi. Tam teroristé vybrali izraelské a židovské cestující a propustili Nežidy. 105 Izraelců a francouzských Židů zůstávalo v zajetí.

Hana Lukešová:  Únos a drama na letišti. Izrael nakonec stejně zvítězil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

Teroristé požadovali propuštění čtyřicet palestinských Arabů vězněných v Izraeli a dalších třináctpalestinsko-arabských teroristů vězněných v Keni, Francii, Švýcarsku a západním Německu. Pokud by Izrael nesplnil požadavky teroristů, hrozili únosci usmrcováním rukojmí ke dni 1. července 1976. S únosci spolupracoval nechvalně známý ugandský vůdce, kanibal Idi Amin.

Izraelské komando Sajeret Metkal začalo připravovat záchrannou akci. Ultimátum na propuštění teroristů bylo prodlouženo z prvního na čtvrtého července. Posádce letadla bylo nabídnuto propuštění, ta se však rozhodlo dobrovolně zůstat s izraelskými zajatci.

Dne 4.července 1976 se odehrálo drama na ugandském letišti v Entebbe. Dvanáct hodin před uplynutím lhůty měli být rukojmí zadrženi po únosu letadla společnosti Air France podle ultimáta palestinských únosců zastřeleni, osvobodilo izraelské komando pasažéry i posádku uneseného letadla. Blesková akce se sice neobešla bez obětí, během ní zahynulo 31 lidí, tři rukojmí, jeden příslušník izraelského komanda, všech palestinských a německých teroristů a dvacet ugandských vojáků, kteří se postavili izraelské jednotce do cesty, byla však obrovským triumfem speciální izraelské jednotky.

Celá akce byla do posledního detailu připravena v Izraeli, kde byla k tomu účelu vybudována kopie letiště v Entebbe, v níž členové komanda znovu a znovu v simulovaných útocích nacvičovali akci, Ještě za letu invazního komanda nebylo rozhodnuto, zda útok skutečně provede. Na zvláštním zasedání izraelské vlády však padlo rozhodnutí- zaútočit. Členové komanda se o něm dozvěděli nedlouho před přistáním.

V noci na letišti v Entebbe objevila tři letadla Hercules C-130, komando využilo momentu překvapení a po brilantní akci osvobodilo všechny rukojmí. Byli jimi výhradně izraelští Židé a Židé z jiných částí světa. Všechny ostatní pasažéry už únosci propustili. Všem rukojmím hrozila smrt zastřelením- ultimátum mělo vypršet ráno.

V jednáních se angažoval i ugandský diktátor Idi Amin, který si chtěl vylepšit pověst na Západě (přitom ugandští vojáci s teroristy spolupracovali). Uganda na to doplatila smrti dvaceti svých vojáků a zničením všech jedenácti ugandských migů umístěných na letišti. Izraelské komando je zničilo z důvodu, aby nemohly být použity k pronásledování.

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…