Hana Prokšová: Jazykové zákampí - Vánoční rychlokurz

26.12.2014 11:10

Teprve se nesměle blíží a lidé už jich mají dost. Vánoce. Stalo se oblíbenou pózou nemít je rádi, označovat je za zkažené komercí a opakovat, že „kouzlo se vytrácí“. A stejně jako neupadá čeština, jak se říkává, ani kouzlo Vánoc neabdikuje z vlastní zlovůle, to jen my je možná někdy „vytrácíme“ při křižování hypermarketů. A jelikož mě posedla chuť být sváteční, udělejme si takový vánočně-češtinářský rychlokurz.

Hana Prokšová: Jazykové zákampí - Vánoční rychlokurz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Těm několika prosincovým dním říkáme někdy také vánoční svátky. Svátek označuje sváteční den, původně den zasvěcený nějakému světci, jeho jménu a odkazu. V Českém etymologickém slovníku Jiřího Rejzka najdeme překvapivý původ všeslovanského svatý s množstvím odvozenin: původní význam mohl být „slavný, mocný“ a teprve křesťanství význam pozměnilo analogicky podle latinského sanctus. Jen pro zajímavost, nenechte se zmást, že by snad svatba měla se svatostí něco společného, je totiž odvozená z označení příbuzného svat.

Od roku 1993 píšeme Vánoce stejně jako Velikonoce s velkým V, velké písmeno je i v označení svátku Štědrý den a Boží hod, v inverzním slovosledu pak Hod boží, zatímco advent z latinského adventus s významem „příchod“ píšeme jako delší předvánoční údobí s malým a. S Vánoci či Vánocemi (v 7. pádě máme obě varianty), jež jsou výrazem pomnožným – tj. vyjadřujícím jen tvary pro množné číslo – se pojí i výrazy hromadné či látkové – tj. vyjadřující jen tvary pro jednotné číslo – třeba cukroví, podobně znějící jmelí ovšem ne, jmelí můžeme mít jedno, ale i několik. Snídáme vánočku, jinak též štědrovku či štědrůvku, přes den se ukájíme podle rodinné tradice včelími úly nebo vosími hnízdy (logicky bychom tomuto piškotovému stavení neměli říkat vosí úly, jelikož vosy v úlech – pro nás sfeksofobiky díkybohu – nepřebývají) nebo perníky, původně peprníky, z jejichž názvu se dá uhodnout, že jednou z ingrediencí předchůdců dnešních perníkových prasátek byl pepř. Popřejeme si bohatého ježíška s malým j, jelikož tak říkáme nadílce, a ve ztichlém pokoji počkáme, až přijde Ježíšek s velkým J.

Další Literární noviny vyjdou až po silvestru s malým s, po Novém roce s velkým N. Autoři jazykových zákampí jim přejí i v elektronické době moudré myšlenky vtělené do lahodné a nespoutané češtiny a milým čtenářům šťastnou čtrnáctku.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…