Helena Horská: Holubičí tón znějící Evropské centrální banky

22.08.2017 8:11

Komentář k problematice eura.

Helena Horská: Holubičí tón znějící Evropské centrální banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Euro si minulý týden opět nezapsalo žádné významné zisky vůči americkému dolaru. Naopak během minulého týdne oslabilo k 1,17 za USD a včera ráno se pohybovalo na úrovni 1,174.  Dvouleté maximum 1,1897 EUR/USD z 3. srpna nebylo zatím překonáno. Důvodem byl holubičí tón, který zněl z Evropské centrální banky (ECB) a od jejího guvernéra M. Draghiho. ECB se nechala slyšet, že další posílení eura by bylo už přehnané. Co se týče plánu postupného snižování nákupů aktiv, ECB dává přednost před závazným a přesně nalinkovaným programem flexibilnímu přístupu – tedy ladění ad hoc v závislosti na čerstvých datech. Ale ani druhému z měnového páru – USD – se nedostává podpory. Trh ztrácí důvěru ve schopnost amerického prezidenta D. Trumpha prosadit slibované ekonomické reformy. Zjitřená geopolitická rizika USD rovněž neprospívají a víra trhu v prosincové zvýšení sazeb v USA dál klesá.  
Tento týden se pozornost trhu upře na setkání guvernérů význačných centrálních bank světa v Jackson Hole. Tentokrát se od M. Draghiho nečeká žádná převratná informace o plánech ECB na rozdíl od roku 2014, kdy naznačil, že ECB může přistoupit k masivnímu nákupu aktiv, což pak později také učinila. V hledáčku trhu bude také americký prezident D. Trump, který se má hned v pondělí vyjádřit mimojiné k budoucí politice v Afghánistánu. Je velmi pravděpodobné, že politické události zastíní ty ekonomické (zveřejnění předstihových ukazatelů). 

Helena Horská, ekonomka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.