Hlas samospráv: Otevřený dopis ministru školství Bekovi

27.11.2023 8:05 | Glosa

Otevřený dopis iniciativy Hlas samospráv ministrovi pro školství, mládež a tělovýchovu Mikuláši Bekovi (STAN).

Hlas samospráv: Otevřený dopis ministru školství Bekovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce ministra školství Mikuláše Beka (STAN)

Vážený pane ministře,

dovolte nám oslovit Vás jménem iniciativy Hlas samospráv, neformálně sdružující již na dvě stě představitelů obcí a měst, ve věci aktuálních návrhů úprav financování regionálního školství. Přijměte úvodem naše ujištění, že jsme si plně vědomi tíživé situace státního rozpočtu, jehož příjmy byly podlomeny mimo jiné nešťastnými kroky politické reprezentace v daňové oblasti v nedávném období. Musíme také připomenout, že se Vláda ČR ještě na jaře letošního zavázala zachovat stávající objem financování samospráv. Pro samosprávy je rovněž důležitá předvídatelnost a dlouhodobost jakýchkoli prováděných změn, které mají dopad na postavení samospráv a výkon jejich činností.

Velmi pozorně sledujeme diskusi ohledně možných změn v současném systému regionálního školství. Máme na mysli především úvahy o převodu nepedagogických pracovníků na obce jakožto jejich zřizovatele a dále úpravy tzv. PHmax. Převod všech nepedagogických profesí s úvazky ve školních zařízeních pod obce si vyžádá významnou míru administrativy, rozpočtových opatření a také posílení kapacit obcí. Jakkoli vnímáme, že tyto možnosti podmiňujete úpravou zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), bohužel současná praxe, kdy návrhy na změnu RUD nebyly ani v rámci schvalování tzv. konsolidačního balíčku se samosprávami vůbec diskutovány, nesvědčí o vnímání významu a role samospráv ze strany vlády. Stejně tak necitlivé úpravy PHmax mohou znamenat zásadní problémy pro řadu škol, které se následně promítnou do postavení zřizovatelů. Jsme přesvědčeni, že zásadní změny v nastavení regionálního školství nelze provádět bez zevrubné diskuse se samosprávami, a také bez předložení podrobného zhodnocení jejich dopadů jak na školy, tak na obce.

Vážený pane ministře, v návaznosti na to Vás žádáme o možnost projednat výše uvedenou problematiku regionálního školství a dopady možných změn na postavení samospráv, stejně tak i úprav zákonných předpisů – jak školského zákona, tak rozpočtového určení daní. Jde o mimořádně citlivé téma, které představitelé měst a obcí z našich regionů chtějí i našim prostřednictvím s vládou diskutovat.

S pozdravem,

Martin Netolický, v.r., hejtman Pardubického kraje; Michael Canov, senátor, v.r.; Petr Fiala, senátor, v.r.; Jan Paparega, senátor, v.r.; Jan Horník, starosta města Boží Dar, v.r. Miroslav Krčil, starosta města Hlinsko, v.r.; Marek Hrvol, primátor města Most, v.r.; Jiří Štěpán, starosta města Rokytnice, v.r. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR prof. Mikuláš Bek, ministr Karmelitská 529/5 118 12 Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…