IDS: Pavel Bém nemluvil v Otázkách Václava Moravce pravdu

03.12.2013 20:40

V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se během diskuze mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a současným pražským primátorem Tomášem Hudečkem objevilo několik nepravd, které chce společnost Inženýring dopravních staveb uvést na pravou míru.

IDS: Pavel Bém nemluvil v Otázkách Václava Moravce pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Tvrzení Pavla Béma:

„Tak já vám řeknu, pane redaktore, že v současné době město nemá platnou smlouvu na technický dozor investora, tedy stavbu nikdo neřídí.

Skutečnost:    

  • Technický dozor na stavbě tunelového komplexu Blanka probíhá v plném rozsahu.
  • IDS má na výkon inženýrské činnosti platnou smlouvu  již od roku 1997, kdy se investiční náklady předpokládaly ve výši 7 mld. Kč. V roce 2003 byla provedena úprava předpodpokládané výše investičních nákladů na 16 mld. Kč a odměna IDS na 207,5 mio Kč.
  • V současné době není rozsah činnosti IDS smluvně upraven  podle skutečného rozsahu prací. IDS požadovala a požaduje úpravy smluvního vztahu již v době působení Pavla Béma a Bohuslava Svobody na pozici primátora.
  • Práce IDS není již delší dobu hrazena a společnost se v letošním roce díky tomu zřejmě propadne do ztráty. V současné době kalkulujeme s částkou 196 miliónů Kč za dosud neuhrazené činnosti a činnosti do dokončení stavby (není zakalkulováno případné přerušení stavby).
  • Vedle činnosti stavebního dozoru IDS vykonává také práci správce stavby, aniž by za tuto práci byla jakkoliv honorována.

Tvrzení Pavla Béma:

„Já chci říci, že kategorizace víceprací je nesmysl, protože ji má dělat technický dozor investora, v tomto případě teda inženýring dopravních staveb. Buď ji dělal a pak tady je ta kategorizace anebo jí nedělal a pak se dopustil zločinu a měl by za to být potrestán.“

Skutečnost:

  • Tzv. “kategorizace položek pro fakturaci zhotovitelů” není součástí smlouvy mezi Magistrátem hl. m. Prahy a IDS.
  • Tato činnost ani není standardní činností technického dozoru investora, kterým se IDS běžně zabývá.
  • “Kategorizace položek pro fakturaci zhotovitelů” slouží k rozúčtování položek, které spadají do 20% limitu na vícepráce podle zákona o veřejných zakázkách a které už nikoliv. Jedná se tak o činnost spadající do oblasti vedení účetnictví a výkaznictví, což však není předmětem zakázky na technický dozor tunelového komplexu Blanka.
  • V době vzniku potřeby této služby ji u nás OMI MHMP (Odbor městského investora Magistrátu hlavního města Prahy) nepoptal, ani s námi o její dodávce nejednal. Kategorizaci následně objednal OMI MHMP jako samostatnou zakázku u firmy Valbek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…