Igor Němec: Otázka pro Václava Moravce - Kdy pozvete Petra Hampla do vysílání?

01.03.2020 21:41

Proč jste ve svém pořadu označil příspěvek sociologa Hampla v Učitelských novinách za manipulativní? Vždyť jste ho odsoudil jako nepatřičného šiřitele pro společnost škodlivých názorů. Navíc obsah článku diváci neznají.

Igor Němec: Otázka pro Václava Moravce - Kdy pozvete Petra Hampla do vysílání?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na demonstraci za srbské Kosovo dorazil i sociolog Petr Hampl

Otevřený dopis Václavu Moravcovi

Vážený pane Václave Moravče,

Psal se rok 2002, já byl primátorem Prahy a Vy začínající redaktor BBC. Přišly povodně, největší to přírodní katastrofa Praze v novodobých dějinách.

Tehdy jsme se potkali poprvé. Požádal jste mne, jestli byste nemohl být po mém boku 24 hodin v kuse a sledovat, jak probíhá rozhodování v konkrétních krocích, při tak mimořádné události. Já souhlasil přes divení řady kolegů, že se jedná o překročení jakýchsi pravidel. Nutno říci, že jsem toho nikdy nelitoval. Naopak. Cenil jsem si toho, jak jste nakonec věcně psal a vystupoval. Psal jste, jak to bylo. Dokonce přes mediální smršť mainstreamu, kde jsem byl napadán za kde co, jste se mne výrazně v rozhlase zastal. Vyžadovalo to jistou odvahu.

Uplynulo 18 let a já Vás sledoval dnes v pořadu Otázky Václava Moravce, kde na závěr druhé hodiny jste zmínil Učitelské noviny. (Myslím, že jsem je nikdy nečetl). Ale nestačil jsem se divit, jakým způsobem.

Označil jste v nich příspěvek sociologa Petra Hampla za manipulativní. Bez jakéhokoliv zdůvodnění, příkladu manipulovatelnosti a tím jste tak odsoudil Petra Hampla a Učitelské noviny jako nepatřičné šiřitele pro společnost škodlivých názorů. Ovšem obsah článku diváci neznají. Petra Hampla také ne, přestože se prezentuje řadou textů a píše knihy, které minimálně stojí za diskusi. Není znám široké veřejnosti mimochodem také proto, že veřejnoprávní televize jej nikdy nepozvala do žádné diskuse.

Vážený pane redaktore, prosím zkuste se vrátit do pocitů před 18 lety, překročit také pravidla, které jste si možná postupem času sám dal, a pozvěte také pana Hampla do diskuse. Garantuji Vám, že to bude výrazné oživení (promiňte šedé) diskuse, kde máte často hosty, kde většinou předem vím, jak budou odpovídat.

Berte tento dopis prosím jako snahu o jeden z impulsů k zamyšlení.
 
V Praze 1. března 2020
 
RNDr. Igor Němec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…