Iniciativa 21: Dezinformace státu ignorujeme, píše Úřad vlády. Ministr zdravotnictví Válek může v “zájmu státu” bezostyšně lhát

21.06.2022 11:43 | Tisková zpráva

Bezmocnost vládního zmocněnce pro dezinformace Michala Klímy: nemá kompetence k prošetření ministrových lží, natož k jejich zastavení .

Iniciativa 21: Dezinformace státu ignorujeme, píše Úřad vlády. Ministr zdravotnictví Válek může v “zájmu státu” bezostyšně lhát
Foto: Iniciativa 21
Popisek: Iniciativa 21 - logo

Iniciativa 21 obdržela odpověď z Úřadu vlády (příloha) na svůj podnět, kterým ohlásila závažné dezinformace a lži ministra Válka dle vládní výzvy k „boji“ s dezinformacemi (1). Oficiální vládní odpověď neskrývaně ukazuje na bezmocnost vládního zmocněnce pro dezinformace Michala Klímy a Úřadu vlády vyrovnat se zjevnými a závažnými mystifikacemi ze strany člena vlády. K nápravě dezinformací ministra Vlastimila Válka, z nichž byl opakovaně veřejně usvědčen, nemá vládní zmocněnec pravomoci. V jiné kauze Úřad vlády dokonce ospravedlňuje lži v domnělém státním zájmu.

Iniciativa 21 ve svém podnětu konfrontovala ministrovy výroky o očkování proti covidu se snadno zjistitelnou realitou oficiálních údajů. O mystifikacích ministra Válka vypovídají data a statistiky organizace zřízené jeho vlastním ministerstvem, Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Ministr lživými výroky opakovaně klame veřejnost v otázkách zásadního významu týkajících se zdraví veřejnosti.

Iniciativa 21 podala vládnímu zmocněnci pro dezinformace Michalu Klímovi a premiérovi oficiální podnět k prošetření dezinformačních výroků s celospolečensky závažným a rizikovým dopadem. Ministr například prohlásil: „Stále umírá zbytečně spousta lidí na covid. Jsou to bez výjimky lidé bez očkování, část má těžký průběh, část je na JIP.“ Podobné dezinformační výroky týkající se významu očkování jako ochrany před smrtí, příp. před těžkým průběhem covidu, pronáší ministr veřejně po několik měsíců (2) a stále mu to prochází.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Oficiální odpověď Úřadu vlády na podnět Iniciativy 21 obsahuje na 1,5 stránce textu pouhé tři věty k podstatě věci, zbytek je bezobsažný úřední a elektronický newspeak. V těchto třech větách Úřad vlády sděluje, že vládní zmocněnec Michal Klíma vzal podnět na vědomí, že jeho činnost je jen poradenská bez exekutivních pravomocí, a není proto v jeho pravomoci prošetřit výroky členy vlády. Odpověď Úřadu vlády ani nepodepsal vládní zmocněnec Michal Klíma, ale vedoucí oddělení analýz Kabinetu premiéra pan Vladimír Šípek.

Kauza ukazuje zjevnou bezzubost Úřadu vlády, resp. zmocněnce pro dezinformace Michala Klímy v nápravě závažných mystifikujících výroků ministra, kterými obelhává vládu, odborníky, média i veřejnost. Na místě je otázka, zda ministr svým konáním nenaplnil skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy (3). „Ministr uvádí občany v omyl a klamání, a to jako veřejná autorita, jak vyplývá z jeho akademického i politického postavení. Nepravdivé informace z úst člena vlády podkopávají autoritu jeho i celé vlády a mohou i zpochybňovat naše státní zřízení nebo dokonce celý demokratický systém,“ uvádí Iniciativa 21 ve svém podnětu vládnímu zmocněnci.

Ještě horší odpověď Úřadu vlády vypovídající o ignorancí státu k závažným veřejným lžím o očkování získal spolek Rozalio, který poslal Michalu Klímovi stížnost na Karlovarský kraj (4). Ten veřejně šířil letáky „Bavte se bez starostí“ určené mladým lidem ke zvýšení jejich zájmu o očkování. Letáky obsahovaly závažné dezinformace, např. „Není prokázán žádný nežádoucí účinek očkování na zdraví lidského organismu.“ Leták cílil i na nezletilé děti a byl oficiálně šířen na středních školách.

Na toto lživé a klamavé sdělení upozornilo Rozalio nejprve hejtmana Karlovarského kraje. Poté, co hejtman odpověděl, že si není vědom nepřípustného či nezákonného postupu, se Rozalio obrátilo na vládního zmocněnce Michala Klímu. Odpověděl tentýž pan Šípek: „Pan zmocněnec ze své pozice nemůže prověřovat a zasahovat do propagační očkovací kampaně jednotlivých krajů. Cílem letáku je vzbudit zájem o očkování u mladých lidí, protože u této skupiny stále není dostatečná proočkovanost. Karlovarský kraj zcela jistě neměl v úmyslu vědomě šířit klamavé informace o očkování.“

Úřad vlády tak zcela pominul podstatu podnětu Rozalia o tom, že leták šíří nepravdivé informace a uvádí veřejnost včetně nezletilých v omyl v zásadní otázce s velkým dopadem na jejich zdraví. Úřad vlády de facto odpověděl: „Lhaní oficiálních míst ve jménu očkováni je přípustné, jde přece o dobrou věc.“

RNDr. Jan Piňos, mluvčí Iniciativy 21, řekl:
„Poté co nepomohla veřejná oponentura lží ministra zdravotnictví Vlastimila Válka o očkování, poslala Iniciativa 21 vládnímu zmocněnci pro dezinformace Michalu Klímovi oficiální podnět k prošetření prokázaných, opakovaných a závažných ministrových dezinformací. Úřad vlády odpověděl úředním newspeakem, že vládní zmocněnec je bezmocný. Nemůže nic dělat, jeho činnost je poradenská, není v jeho kompetenci prošetřovat výroky člena vlády. Co jiného tedy je vládní zmocněnec než impotentní figurka pro parádu? Vláda přitom cenzuruje oponenty a chystá zákon o boji s dezinformacemi, který může poslat za mříže běžné občany za jejich nepohodlné názory. Fialova vláda nám posílá sdělení: “Ministr může bezostyšně lhát v klíčové záležitosti veřejného zdraví. My mocní můžeme cokoli a na bezmocné si došlápneme.“
„Stalo se zvykem českých vlád vyhlašovat neustále něčemu boj. Po boji s covidem (který byl na hlavu poražen prostým příchodem varianty omikron) vyhlásila vláda nesmiřitelný boj dezinformacím. Jak vypadá v praxi? Zatímco jsou ve veřejném prostoru umlčováni nepohodlní odborníci a na internetu blokovány diskuse obyčejných lidí o covidu jen proto, že nesdílejí vládní názory, může ministr zdravotnictví otevřeně a opakovaně mystifikovat veřejnost o očkování, ačkoli oficiální údaje jeho ministerstva jej usvědčují ze lži?”

MUDr. Jana Gandalovičová, kardiolog, řekla:
“Michal Klíma nedávno napsal na svůj twitter: “Protože mi různí stěžovatelé posílají podněty, aby „můj úřad” prošetřil tu či onu údajnou dezinformaci, sděluji tímto, že nemám ani jednoho zaměstnance natož úřad, a ani kompetenci k tomu něco prošetřovat. Žádosti jsou často dlouhé a detailní – škoda práce a času.“ Z toho ovšem nevyplývá, čí škoda práce a času – jeho nebo je to vzkaz nám a všem ostatním, ať se nenamáháme, že lhát, když se to hodí státním úředníkům, je povoleno? Jak se píše na vládním webu, pan Klíma má za úkol především komunikovat s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky orgánů státní správy. Očividně tak nečiní ani v případě zřejmých dezinformací ministra Válka, ani v případě šíření letáků se lživými údaji mladým a nezletilým lákajícím je k očkování cestou státní správy. Otázkou zůstává, proč z peněz daňových poplatníků, se vůbec financuje tato funkce vládního zmocněnce, když pan Klíma tvrdí, že vlastně nemůže nic dělat?”

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., advokátka, řekla:
“Princip rovnosti, zakotvený v našem ústavním pořádku, předpokládá aplikaci stejných práv a povinností na všechny. Jestliže se vláda rozhodla chránit obyvatele České republiky před dezinformacemi, neměla by činit rozdíly mezi jejich šiřiteli. Ačkoli, jak se dozvídáme, nemá zmocněnec pro oblast médií a dezinformací, jehož nominace byla ohlášena s takovou pompou, exekutivní pravomoci, mohli bychom očekávat, že alespoň z pozice koordinátora boje proti dezinformacím vyvolá šetření zjevně nepravdivých výroků ministra zdravotnictví, na něž upozornila Iniciativa 21. Pokud totiž představitel vlády šíří zjevně nepravdivé informace, může to vypovídat o nekompetentnosti jeho a/nebo jeho týmu, nebo se může jednat o manipulaci veřejným míněním. Máme věřit, že jde vládě o zachování demokratických principů, stability společnosti a vnitřní integrity republiky, když se nedokáže čestně vyrovnat ani s nepravdivými tvrzeními svého ministra?”

Poznámky:
(1) podnět ZDE, tisková zpráva ZDE
(2) Některé veřejné výroky ministra Válka, konfrontované odpovídajícími údaji ÚZIS, ZDE
(3) §357 šíření poplašné zprávy ZDE
(4) Více ZDE

Odpověď z Úřadu vlády:

1

2

Vlastimil Válek vs. ÚZIS:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…