Institut Václava Klause: Stará výtka z dob monarchie, že Čech je buď hulvát nebo lokaj, jako by platila stále

01.04.2016 11:52

Stanovisko Institutu Václava Klause (IVK) k čínské návštěvě:

Institut Václava Klause: Stará výtka z dob monarchie, že Čech je buď hulvát nebo lokaj, jako by platila stále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v Praze opanoval náš veřejný prostor velmi zkreslený obraz vývoje česko-čínských vztahů po roce 1989. Vytváří se dojem, jako by mezi havlovským urážením a provokováním asijské velmoci a současnou supervstřícnou Zemanovou politikou vůči Číně, dehonestovanou jako svatokrádežné pošlapání Havlova odkazu a zrada západních spojenců, nic neexistovalo. Tento obraz je falešný.

Nikdo dnes nezmíní, že politika Václava Klause, byla celé čtvrtstoletí jiná. Stačí připomenout jeho historické státní návštěvy do Číny jako premiéra v roce 1994 a prezidentskou státní návštěvu v roce 2004, která dala symbolický impuls pohavlovské normalizaci vztahů.

Je smutné, že česká zahraniční politika není schopna dlouhodobé rozumné a vyvážené spolupráce se svými partnery. Stará výtka z dob monarchie, že Čech je buď hulvát nebo lokaj, jako by platila stále. A bohužel si někdo pořád myslí, že jinak to nejde. Proto se asi prezidentství Václava Klause tolik nehodí do krámu dnešním propagandistům, proto se o těch deseti úspěšných letech dnes, zdá se, nesmí mluvit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…