Ivan Adam: Otevřený dopis poslancům z Prášil do Prahy

15.02.2017 21:14

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, obracím se na Vás na všechny, jako na své zástupce v parlamentu. Na ty z Vás, které jsem volil, ale i na ostatní, protože ve věci novely zákona o ochraně přírody snad mohu předpokládat moudrost i u jinak názorově mě odlišných zákonodárců. Předem děkuji za čas, který věnujete mému dopisu.

Ivan Adam: Otevřený dopis poslancům z Prášil do Prahy
Foto: zakrasnejsivimperk.cz
Popisek: Národní park Šumava

Vážená paní poslankyně,
vážený pane poslanče,

píši Vám z Prášil do Prahy ve věci novely zákona o ochraně přírody, která nedávno prošla senátem, kde k ní senátoři připojili pozměňovací návrh, který, pokud by byl odsouhlasen sněmovnou, tzn. Vámi, znamenal by de fakto likvidaci národních parků u nás.

Na Šumavu jsem přišel před dvaceti lety a po celou tu dobu se snažím aktivně zapojovat do diskuzí o ochraně přírody NPŠ a jeho budoucnosti1. Účastnil jsem se, jako občan a jako představitel občanských iniciativ, mnoha veřejných zasedání poslaneckých i senátních výborů, které se danou problematikou zabývaly a to jak na Šumavě, tak v prostorách poslanecké sněmovny či senátu.

Během celé té doby jsem slyšel snad všechny možné důvody „pro i proti“. Není nutné je zde vyjmenovávat, jistě je znáte, jedno však mají tyto argumenty společné a to je úzce resortní pohled na problematiku.

Od zastánců senátního pozměňovacího návrhu zaznívá (resortní) názor, že je potřeba přenést důraz z ochrany přírody na kvalitu života místních obyvatel.

To je, dle mého soudu, společně s politizací, hlavní příčinou dnešního stavu.

Je zcela zřejmé, že na dané úrovni problém není možné řešit.

Příroda (přirozené prostředí) nikdy nebyla a ani nemůže být pouhým součtem jednotlivých resortů, příroda je to všechno a ještě něco navíc.

Je třeba postoupit o úroveň výš, což znamená přijmout vědomí, že jsme, jako lidé, součástí živé přírody a bez kvality přírodního (přirozeného) prostředí vůbec nelze mluvit o kvalitě života lidského.

Věřím, že v hlasování o novele zákona o ochraně přírody odmítnete výše zmíněný pozměňovací senátní návrh této novely a že ji schválíte v původní podobě, jak jste ji již jednou odsouhlasili. A předem Vám za to jako občan a obyvatel Šumavy děkuji.

S úctou

Akad. arch. Ivan Adam

Prášily 15. února 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…