Ivan Bednář: MeToo zbouralo cenu

19.05.2018 17:14

Šéf Švédské akademie Anders Olsson považuje za nutné věnovat čas obnově důvěry veřejnosti v akademii, a proto letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu.

Ivan Bednář: MeToo zbouralo cenu
Foto: Archiv
Popisek: Nobelova cena

Kdože připravil švédský ctihodný ústav o důvěru? Přece hnutí Me Too, které se přelilo ze Spojených států do Evropy.

Jean-Claude Arnault, významný představitel švédského kulturního života a ředitel kulturního centra ve Stockholmu, byl obviněn ze sexuálního obtěžování, proti kterému bojuje hnutí Me Too (mě též).

Kvůli Arnaultovi, který je s akademií úzce spojen, rezignovali minulý týden na své funkce tři členové Švédské akademie. Učinili tak vlivem aféry, která vyplula na veřejnost loni v listopadu v souvislosti s kampaní proti sexuálnímu obtěžování MeToo. Švédský list Dagens Nyheter napsal, že 18 žen Arnaulta obvinilo ze sexuálních útoků.

Arnaultův právník Björn Hurtig v sobotu uvedl, že jeho klient veškerá obvinění, která byla vůči němu vznesena, odmítá.

Je to poprvé od válečného roku 1943, co nebude cena předána. Od roku 1901, kdy bylo ocenění uděleno poprvé, nebyla cena vyhlášena pouze v době první a druhé světové války v letech 1914, 1918 a 1940 až 1943. V roce 1935 se údajně nenašel nikdo, kdo by si cenu zasloužil. Nobelovu cenu za literaturu za rok 1935 posléze dvanáct měsíců nato retrospektivně udělila americkému dramatikovi Eugenu O'Neillovi.

Akademie uvedla, že vyhlášení a předání Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 bude o rok odloženo. V roce 2019 tak budou předány ceny dvě.

Pokud tedy některý z akademiků neplácne přes zadek svojí sekretářku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …