Ivan Bednář: Nezaměstnanost 2,8 procenta

18.12.2018 10:58

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na 2,8 procenta. Bez práce bylo 215 010 lidí, což je nejméně od června 1997. Proti tomu podle Úřadu práce ČR vzrostl počet volných pracovních míst vzrostl na více než 323 500.

Ivan Bednář: Nezaměstnanost 2,8 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Prostá matematika praví, že 323 tisíc mínus 215 tisíc dělá 108 tisíc. Ve skutečnosti je to mnohem víc, protože ne každý z těch 215 tisíc nezaměstnaných touží po tom, aby se zapojil do pracovního procesu.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale žije stále v obavách z masové nezaměstnanosti. Proto vypracovalo projekt, který se jmenuje Aktivní politika zaměstnanosti a pro který je v rozpočtu na rok 2019 plánovaná částka ve výši 2 miliard korun.

„Mě by tedy úplně vážně zajímalo, paní ministryně práce a sociálních věcí nepovažovala za nutné vůbec přijít na projednávání rozpočtu, na co ty peníze utratí?“ ptal se předseda Klubu poslanců Zbyněk Stanjura ve Sněmovně. „Komu je věnují, když nejsou volné pracovní síly. Když si naše firmy stěžují, že nemohou najít zaměstnance?“

ODS navrhuje vyškrtnout ty dvě miliardy z návrhu rozpočtu s tím, že logicky když nemáme nezaměstnané, tak by to měla být asi Aktivní politika nezaměstnanosti. „Jako, že bychom nějaké nezaměstnané vyrobili,“ navrhl Stanjura, „a ty bychom pak podporovali. Jinak těm penězům nerozumím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…