Ivan Bednář: Piráti a Starostové odkryli karty

10.01.2021 14:43

Příprava na přijetí EURA, zachování EET (!!!), rychlé ukončení provozu uhelných elektráren, uhlíková a ekologická daň, naplnění klimatických cílů EU a Pařížské dohody a řadu dalších „lahůdek“ obsahuje nově zveřejněná smlouva o spolupráci České pirátské strany a hnutí Starostové.

Ivan Bednář: Piráti a Starostové odkryli karty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Piráti a STAN se zatím vezou na vítězné vlně z krajských voleb, preference jim rostou a tak se zřejmě rozhodli riskovat a odhalit i témata, které zatím spíše skrývali v obecných frázích. Zřejmě počítají s tím, že jim dost voličů za to zatleská, ale je zřejmé, že návrhy nové koalice míří především na příznivce TOP 09.

Těch, pravda, mnoho není, ale bude zajímavé sledovat jak se to projeví na soudržnosti koalice ODS, KDUČSL a TOP 09, kdy dvě posledně uvedené strany se také výrazně angažují ve prospěch EU, zatímco ODS je v tomhle směru více než zdrženlivá.

Piráti se budou muset rozhodnout, na kterou stranu se v blížící se předvolební bitvě postaví. V minulosti se netajili kritikou elektronické evidenci, kterou po velké kritice prosadil tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Naposledy se EET snažili poslanci Pirátů a STAN zákon zrušit či odložit 6. května. Mikuláš Ferjenčík dokonce podal návrh, aby se evidence pozdržela do 2. září 2054. V té době by totiž měl mít Andrej Babiš 100. narozeniny.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Zřejmě se tehdy jednalo o kouřovou clonu, kterou Piráti vypustili v okamžiku, kdy i malé dítě si dovedlo spočítat, že Poslanecké sněmovna, ovládaná Babišem, socany a komunisty, EET bez problémů prosadí. Nyní se ale jak Starostové, tak Piráti shodují na tom, že by kontroverzní elektronická evidence tržeb, která mnoha podnikatelům ztěžuje život, měla fungovat i nadále. V současné době je totiž EET pozastavená kvůli koronavirové krizi a rozběhnout by se znovu měla v roce 2022.

Kromě EET by se Piráti a STAN, po případné účasti ve vládě, chtěli zasloužit o to, aby se spustily přípravy na přijetí eura. Požadují, aby Česká republika vstoupila do Evropského mechanismu směnných kurzů II, ve kterém jsou již Dánsko, Bulharsko a Chorvatsko. Strany ve zveřejněné koaliční smlouvě tvrdí, že Česká republika by se postupně měla do eurozóny zapojit.

Piráti spolu se STAN chtějí zavést justiční novinku, a to „odpovědnost za justiční excesy“. To by znamenalo, že strany dostanou nezávislou soudní moc pod politický vliv. „To je snaha dostat pod politickou moc nezávislé soudy. Nic nového, JUDr. Polčák se o to snaží už mnoho let. Několik voleb jsem měl sílu tomu bránit. Teď však Dr. Polčák a Dr. Michálek mají ring volný. Bůh se smiluj nad nezávislou justicí,“ napsal na Twitter Miroslav Kalousek. Ten ale už v TOP 09 hraje jen okrajovou roli. Předsedkyní je Pekarová Adamová a v Praze TOPce vládne europoslanec Jiří Pospíšil.

Exekutivní přezkum rozsudků naposledy uplatňoval komunistický režim, kdy existoval soudní dohled prokuratury. Nad vším stál tehdy generální prokurátor jako převodová páka komunistické moci, který mohl stížností napadnout jakékoliv pravomocné rozhodnutí soudů.

Současné právo určuje, že odpovědnost za justiční přehmaty řeší v konečném důsledku zase soudnictví, nikoliv exekutiva či Parlament. Soudy mají dostatek vlastních instrumentů, jak případné excesy\ soudců minimalizovat a následně je řešit kárným opatřením.

Stručně a přehledně – Piráti a STAN chtějí prosadit přijetí eura, dostat justici pod kontrolu politiků, hodlají být vstřícní k migrantům a zachovat EET. Pak ještě takové „drobnosti“ jako je zavedení nových daní - zdanění prodeje akcií či digitální daň.

Piráti, za asistence Starostů, odhodili masku, a na stožáru jejich bárky zavlála skutečná pirátská vlajka. Zpoza lebky a zkřížených hnátů leze na světlo Boží pěticípá rudá hvězda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty