Ivan Bednář: Praha neví, co s tržnicí

28.02.2021 17:22

Je to spojka mezi ulicemi 28. října a Rytířskoou. Dřív tam chodívali nakupovat občané Prahy 1, ale nejenom oni. Tržnice byla známá všem Pražanům. Nyní je už přes rok uzavřená. Městská rada se rozmýšlí, co s ní.

Ivan Bednář: Praha neví, co s tržnicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zavřené vánoční trhy

Rekonstrukci tržnice a její využití řešila už minulá rada primátorky Krnáčové. Na ničem se nedohodla. Současná rada přemýšlí o dvou variantách – koncesní, tj. vybrat firmu, která tržnici zrekonstruuje na vlastní náklady a následně ji bude 25 let provozovat, či vlastní, tj. zrekonstruovat ji na vlastní náklady a vypsat výběrové řízení na nájemce.

Přiklání se k variantě třetí. Jelikož odmítá koncesní variantu, která by Prahu nic nestála, a na vlastní variantu nemá finance, rozhodla se jít cestou postupné dílčí rekonstrukce. Památkově chráněnou budovu tak bude čekat budoucnost nekončících oprav havarijních částí tržnice a trvalého provizoria.

„Chceme aby tam chodili lidi za tím nejlepším z Prahy, za dobrým pekařem, řezníkem, kvalitním farmářským zbožím i na dobré jídlo a kulturní akce,“ říká radní pro majetek města Jan Chabr. K tomu ale za daného stavu vede trnitá cesta.

Radní se netají tím, že vzorem je proslulá tržnice Mercado San Miguel v Madridu. Nemusel by jezdit ani tak daleko. Stačilo by navštívit známou Velkou tržnici (Vásárcsarnok) v nedaleké Budapešti.

Aby nakonec tržnice místo dobrého jídla a pití, a třebas i kulturních vystoupení, nakonec neskončila jako prodejna lakovaných „bábušek“ a rudoarmějských papach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…