Ivan Bednář: Stane se Pospíšil Otcem sjednotitelem?

10.04.2018 13:13

Stal jsem se překážkou pro sjednocení pravice, řekl při svém odchodu z funkce bývalý šéf TOP 09 Kalousek. Nahradil ho Jiří Pospíšil.

Ivan Bednář: Stane se Pospíšil Otcem sjednotitelem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Klíčovým úkolem nového šéfa nebo šéfky strany měla podle končícího předsedy být snaha sjednotit českou pravici. Kalouskův nástupce se ale nehledal snadno. Kalousek totiž patřil a patří mezi nejvýraznější osobnosti nejen TOPky, ale celé politické scény v Česku. A dalšího stejně výrazného a schopného politika po ruce TOP 09 neměla.

Volba nakonec padla na bývalého ministra spravedlnosti Topolánkovy i Nečasovy vlády. Nečas ho ze dne na den odvolat, údajně pro manažerské selhání. Pár dnů nato vtrhlo na Úřad vlády ozbrojené komando a Nečasova vláda padla. Jakou roli v tom hrálo spolčení Pospíšil, Ištván, Šlachta, Bradáčová dodnes není jasné.

Europoslanec Jiří Pospíšil si urychleně podal přihlášku do TOP 09. V ODS to Pospíšil dotáhl až na místopředsedu strany, a v TOPce se nyní konečně stal nejvyšším pánem. Předtím, než vstoupil v roce 1998 do ODS, byl Pospíšil členem ODA, za kterou neúspěšně kandidoval do městského zastupitelstva v Plzni. To se mu povedlo až v dresu ODS.

Nový předseda TOP 09 úlohu stát se jakýmsi „otcem sjednotitelem“ malých stran, přijal. TOP 09 uzavřela v Praze koalici s hnutím STAN. Jenomže STAN s TOPkou se svého času rozešly, protože STAN mělo obavy, že by je neúspěch TOP 09 mohl stáhnout do politického propadla. Nejde tedy o nic nového, jen o jakousi politickou recidivu.

Pospíšil si nyní přeje, aby do této koalice vstoupila také KDU-ČSL. KDU-ČSL ale již jednou koalici se STAN uzavřela, a pak z ní rychle vycouvala, protože se obávala, že spojenectví se Starosty ji stáhne pod pětiprocentní hranici.

Celé Pospíšilovo úsilí připomíná posunovače na dráze, který za lokomotivu připojuje různé vagony. Na dráze to funguje, pokud má vznikající vlak jednu lokomotivu. Tady ale, zdá se, jsou lokomotivy tři. Pospíšil, Gazdík, Bělobrádek (či jeho nějaký nástupce). A potáhnou jedním směrem? Asi těžko.

Hnutí STAN v Praze vesele kolaboruje s ANO, ČSSD a Zelenými, na této koalici se také podílí KDU-ČSL. A obě strany oprávněně kritizuje opozice, kterou vedle ODS tvoří také TOP 09. Jak STAN, tak KDU-ČSL musejí nutně nést svůj díl politické odpovědnosti za stav, do kterého Prahu přivedly. Nulové investice, rozvrácená doprava, padající mosty.

Sám Pospíšil má ve straně pořádné dusno, které zřejmě nechtěně rozpoutal starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Koupě bytu na Královské cestě skončila trestním oznámením, které podal odmítnutý zájemce David Bodeček, člen Pirátské strany. Lomecký vidí za jeho protestem proti zrušené privatizaci „zločinné spiknutí gay komunity“. Bodeček pak podal trestní oznámení na postup radnice při dražbě bytu a interpeloval Lomeckého na jednání zastupitelstva Prahy 1. Pro Pospíšila je to o to komplikovanější situace, protože sám se ke své homosexuální orientaci přiznává.

Od právníků se pravděpodobně přenese do politiky, protože se Pirát Bodeček se netají svými politickými ambicemi. Na Praze 1 se tak můžeme dočkat kuriózní situace, že na jedné společné kandidátce bude současný starosta Oldřich Lomecký za TOP 09 a Petr Hejma, bývalý starosta za ODS, dnes kandidát hnutí Starostové. Proti nim stane Pirát Bodeček, podle Lomeckého účastník „zločinného spiknutí gay komunity.“

A všechno to bude zastřešovat Jiří Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…