Ivan Bednář: Uprchlíci ano, sousedé ne

28.05.2017 22:10

Premiér Bohuslav Sobotka se po vítězství Emmanuela Macrona v prezidentských volbách ve Francii vyjádřil, že vítězství bývalého socialisty je dobrou zprávou pro Francii, Česko i Evropu.

Ivan Bednář: Uprchlíci ano, sousedé ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bývalý člen Socialistické strany a protekční dítě Francois Hollanda Macron o sobě tvrdil, že „není ani levičák ani pravičák“ a že jeho politika je „progresivním“ apelem na voliče, kteří chtějí, aby Francie byla „otevřená“ a pro-evropská.

To se Sobotkovi zřejmě zalíbilo natolik, že přehlédl volání Macrona po větší integraci Evropské unie. Macron take  řekl, že země EU „rovněž potřebují překonat neochotu jednotlivých národů a vytvořit společný zpravodajský systém.“

Francouzský prezident po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou sdělil, že politika otevřených dveří pro masovou migraci německé kancléřky Merkelové, jak ji praktikovala, „zachránila naši kolektivní čest“, a vyjádřil se, že kritika Merkelové je „nechutným zjednodušováním“. A varoval země Visegradské čtyřky, že je přiměje k tomu, aby i ony přijímaly uprchlíky.

Po svém prvním setkání s předsedou Evropské komise J.-C.Junckerem v Bruselu Macron prohlásil, že příliv Východoevropanů do Francie oslabuje podporu, jíž se EU v zemi těší. A vyzval Evropskou unii k většímu úsilí o omezení přílivu levné pracovní síly z východu osmadvacítky do zemí jako je Francie.

Takže uprchlíky z Afriky a Blízkého východu Francie podle Macrona vřele vítá, zatímco před sousedy v Evropské unii Macron varuje a chce jejich pobyt ve Francii omezit. 

Podle Sobotky je to “dobrá“ zpráva!

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …