Ivan Černý: Jirka, Mirek, Slávek a ti druzí…

24.04.2023 8:47 | Komentář

Memoárová literatura patří ke čtenářsky nejoblíbenějším žánrům. Populární pražské Nakladatelství Olympia publikace životních příběhů slavných osobností pravidelně vydává. Díky tomu se rádi zastavíme u několika titulů s radou takříkajíc nad zlato – pokud zájemce o některou z představených knih zatouží, nechť si zaběhne přímo do žižkovského sídla nakladatelství, kde ji zakoupí s výraznou slevou oproti klasickému knihkupectví.

Ivan Černý: Jirka, Mirek, Slávek a ti druzí…
Foto: archiv
Popisek: Slavnostní křest memoárů herce Jiřího Krampola

Jiří

Lákavá obálka prezentuje ještě lákavější tvůrčí i soukromý životopis herce, kabaretiéra, baviče a neméně skvělého dabéra a imitátora s bezkonkurenční schopností ztvárnit dvojníka jakékoliv figury světového kalibru. Polákův Kluk ze Žižkova s podtitulkem Jiří Krampol, jak ho znáte i neznáte je bulvárek jak se patří. Díky „otázkám kladným na tělo s odpověďmi natvrdo“ se postupně dočteme více, než coby nám mohl poskytnout pouhý kádrový posudek muže s vynikajícím smyslem pro nesmysl. Názvy kapitol Ke kořenům, Domov a domovské scény, Domácí štěstí přes Disidenti, emigranti, imigranti až po Déjá vú z kavárny Slavia a Vším čím jsem byl, byl jsem rád rámují portrét Krampola umělce, stejně jako člověka s pozoruhodnými osobnostními rysy. Vedle významných etap jeho herectví se čtenář seznamuje s historií jeho rodu, s umělcovým rodinným zázemím, jeho zájmy i s vnitřním životem, do kterého dal Jiří Krampol autorovi knihy Jiřímu Polákovi s nevšední otevřeností nahlédnout.

Zdařilou tečkou představované publikace, zpestřené bohatým fotodokumentačním materiálem z dílny barrandovského fotografa, souputníka, kamaráda i manažera Jiřího Krampola Miloše Schmiedbergra, je vše dokreslující epilog Přátelství, které se nerozvádí.

Tato sehraná dvojice má na svém autorském kontu řadu literárních počinů. Kupříkladu i v Olympii svého času vydané knize Blbější vyhrává aneb Místo mozku malou kostku.

Bonusem představované knihy Kluk ze Žižkova je DVD, nabité semaforskými scénkami Šimek/Krampol, plných nehynoucích fórů, jak by se chtělo zavtipkovat.

Novinář, publicista a spisovatel tuctu knih převážně faktografického žánru Jiří Polák (nar. 1946 v Hradci Králové), odvedl z rozhovorů s Krampolem pěkný kus profesionální práce a jejich knížka patří k tomu nejlepšímu, co v naší memoárové literatuře posledních pěti let vyšlo.

Kluk ze Žižkova

Mirek

Další představovaným titulem je kniha autorek Jarmily Jirákové a Martiny Samkové, nazvaná Pocta panu Miroslavu Horníčkovi s podtitulkem Opojné setkání s Plzeňákem.

Publikace, věnovaná plzeňské legendě „prken, co znamenají svět“ není memoárový dílem v tom pravém slova smyslu, ale čtivou mozaikou střepů a střípků vzpomínek na Mistra z řad jeho nejbližších spolupracovníků a přátel. Pod taktovkou kulturních pracovnic Jarmily Jiráskové a herečky Martiny Samkové byl stvořen obraz filozofujícího umělce, který měl v sobě, slovy jednoho z Horníčkových přátel, neméně velkého herce Jana Pivce „ Fluidum Sympatikus“.

Kniha vyšla ke stému výročí Mistrova narození (10.11 1918 v Plzni) a jako bonus čtenáři nabízí záznam filmu na DVD O Plzni váženě i nevážně s Miroslavem Horníčkem.

Přítel a kolega Jana Wericha a dalších hvězd československého divadla, filmu i televize byl ke konci svého života rozesmutnělý, jak režimní změny a neviditelná ruka trhu již krátce po oslavách milénia negativně ovlivnily kulturní dění v ČR. V té době se zrodil jeden z jeho mnoha citátů:

„Dnes ubylo humoru a přibylo dělání legrace. A mezi těmi dvěma kategoriemi je velký rozdíl!“

Vzpomeňme si na tento bonmot, až budeme listovat dlouhou řádkou jeho vydaných knih, nebo si pustíme zmínění DVD s filmem O Plzni vážně i nevážně s Miroslavem Horníčkem aneb Být Plzeňákem. Jedná se o jediný hraný dokument svého druhu, který -MH- natočil v Plzni a o Plzni.

Toulky rodným městem Horníček pojednal po svém, s humorem i jímavě. Divákům přitom střídavě nabízí léčebnou očistu smíchem i své laskavé pohlazení.

„A toho všeho je nám dnem možná více než kdykoliv dříve, v tom současném světě plném protikladů, bezesporu zapotřebí…“ jak konstatuje autorská dvojice Jj-Ms v závěru představované knížky.

Horníček

Slávek

Když se dají dohromady dva profíci (navíc přátelé), jako je Martin Bezouška (1955) a Vítězslav Jandák (1947), tak je úspěch zaručen. Zvláště pak, když je téma jejich spolupráce tak zajímavé, jako je osobní i tvůrčí život talentovaného herce Vítězslava Jandáka. Ti dva se do toho dali formou klasického novinářského rozhovoru: Otázka – odpověď. Na téměř dvou stech stranách s řadou rodinných snímků i fotografií, pořízených během Jandákovy herecké kariéry, máme možnost vysledovat života běh i osobní názory umělce, který hrál ve více než stovce celovečerních filmů. Dlouhá léta byl též prezidentem Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně a po roce 1989 se úspěšně angažoval v politice. V roce 2005 byl Jandák ministrem kultury ČR a ve třech volebních obdobích i poslancem Parlamentu České republiky. Dlouhou dobu vedl žebříček nejpopulárnějších politiků a dodnes je širokou veřejností brán jako politik, který si nebere servítky a nazývá věci pravými jmény - komu padni, tomu padni. Takříkajíc: Co na srdci, tak na jazyku. Vzpomínat je tedy opravdu na co…

Kniha je rozdělena do sedmi bloků:
Dynastie Jandáků, Rodná hrouda, Srážka s papalášem, V Čechách se úspěch neodpouští, Lekce z herectví, Komedianti a ti druzí a Umělecké a jiné zážitky. Naprostou tečkou je pak Jandákův epilog Ještě pár slov závěrem.

Otázky kladoucí a odpovědi zpracovávající Martin Bezouška je dramaturg, scénárista a spisovatel. Ve Filmovém studiu Barrandov se podílel na mnoha celovečerních filmech, získal několik prestižních mezinárodních ocenění, mimo jiné i Stříbrného lva z Cannes. Napsal šest knih a je autorem řady televizních filmů a seriálů.

Jandák

Vybíráme z připravovaných novinek Nakladatelství Olympia

Mimo řady titulů ze sportovního a turistického prostředí, knih literatury faktu i románů a publikací pro děti a mládež Olympia pokračuje ve vydávání autobiografických vzpomínek či pamětí nejrůznějších osobností. Pro letošní rok má kupříkladu připravenou atypickou kuchařku nejenom receptů zpěváka Milana Drobného nebo knihu, která vyjde k osmdesátým narozeninám muže, který rozezpíval klarinet i saxofon Felixe Slováčka. Skvělé jsou tituly Střípky české zábavy nebo Tvůrci zábavy (Setkání s rozhovory 2017 – 2019).

Více informací najdete na www.olympiaforum.cz, popř. www.iolympia.cz. Ideální nákup zlevněných knih je na adrese Havlíčkovo nám. 2, Praha 3 – Žižkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty