Ivan Černý: Kanadská TV točí v Praze

29.06.2023 8:05 | Glosa

Před třemi roky Asociace nezávislých médií (ANM) ocenila redaktorku a reportérku Markétu Slepčíkovou prestižní Krameriovou cenou za nezávislou žurnalistiku. Tato Češka, v současnosti pracující v torontské televizi, kde má vlastní program v redakci vysílání pro naše krajany žijící v Kanadě, spolupracuje s TV Praha, se kterou si v rámci reciprocity vyměňuje pořady, které obě strany zajímají. S redaktorkou Slepčíkovu jsme se měli možnost osobně setkat na společenské akci v legendárním pražském Obecním domě, pořádaném v rámci knižního projektu Vzděláním a sportem k sebevědomí. Tato kulturní záležitost byla natolik zajímavá, že režisérka, redaktorka a scénáristka v jedné osobě, Markéta Slepčíková neseděla pouze s číší v ruce, ale spolu s kameramanem začali točit bohatý program.

Ivan Černý: Kanadská TV točí v Praze
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Příslovečným zlatým hřebem bylo připomenutí letošních osmdesátin legendárního muzikanta, muže, který umí rozezpívat klarinet a saxofon, Felixe Slováčka. V rámci shora zmíněného projektu Vzděláním a sportem k sebevědomí se připravuje k vydání Slováčkova autobiografie a odhalena byla jeho „skleněná ruka“. Jedná se o křišťálový otisk dlaně z tvůrčí dílny našeho předního sklářského designéra Jana Huňáta.

Felix Slováček, Foto Jiří Vlastník

Artefakt bude k vidění v jedinečném Muzeu Křišťálový dotek, v expozici skleněných rukou v Litoměřicích, které nemá ve světě obdoby. Vstaven bude společně s dalšími otisky slavných osobností z kulturního, sportovního i politického života z domova i zahraničí. Těch přes dvě stě zvěčnělých „portrétů rukou“ jsou unikátním dokladem doby a najdeme mezi nimi pravačky i levačky takových jmen, jakými byl kupříkladu spisovatel Lustig, prezident Havel či bubeník Ringo Starr nebo náš božský Karel Gott.

Felix Slováček se tedy během večera v Obecním domě dostal mimo jiné i do hledáčku kamery kanadské tv. Markéta Slepčíková též stačila vyzpovídat básníka, překladatele a spisovatele Karla Sýse o radostech a strastech naší současné poezie. Doufejme jen, že pro zhlédnutí tohoto pořadu nebudeme muset letět až za oceán.

Markéta Slepčíková, Foto Jiří Vlastník

Komu čest, tomu čest

Markéta Slepčíková vystudovala v Praze Univerzitu Karlovu, obor televizní žurnalistika. Od roku 1990 pracovala v České televizi jako reportérka a scénáristka. Od milénia žije a pracuje v Kanadě. Nyní v multikulturní televizi OMNI, kde má svůj vlastní program s vysíláním pro Čechy a Slováky. Její pořady sleduje cca 80 000 diváků. Za své aktivity na poli vysílání pro krajany obdržela v roce 2010 Cenu T. G. Masaryka, kterou uděluje České a Slovenské sdružení v Kanadě. Je třeba dodat, že Markétina „česká televize v Kanadě“ je dosud jediná česká televize svého druhu mimo Českou republiku!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…