Ivan Černý: Nový umělecký kalendář z ateliéru Františka Letáka

18.12.2023 9:25 | Komentář

S vročením 2024 vyšel na sklonku tohoto roku soubor unikátních maleb současného světově uznávaného českého akademického malíře, přezdívaného Portrétista Prahy. Není to první kalendářový soubor výtvarných děl tohoto talentovaného kumštýře, tradičně pracujícího s klasickými malířskými metodami. A je třeba říci, že i ty Letákovy závěsné kalendáře z předcházejících let se vzápětí staly cílem zájmu milovníků a sběratelů výtvarného umění.

Ivan Černý: Nový umělecký kalendář z ateliéru Františka Letáka
Foto: Jiří Vlastník
Popisek: Akademický malíř František Leták, přezdívaný Portrétista Prahy

Celek včetně obálky kalendáře tvoří zdařilé reprodukce výběru z Letákovy tvůrčí žně posledního roku. Každý z listů si říká o zapaspartování či zarámování. Ale ať je již adjustace reprodukcí jakákoli, vždy to bude báječný doplněk interiéru doma, či v pracovně.

Titulní obraz nazvaný Zima na Karlově mostě vychází z předlohy oleje na plátně o velikosti 800 x 800mm a slovy gurmeta, je vynikajícím předkrmem k následující hostině očí i srdce. Nejenom Pražáci jistě poznají Nerudovku o rozměrech 400 x 400 mm, provedenou až v šikanederovském šerosvitu, s nímž František Leták rád pracuje.

Leták

Následuje Chrám sv. Víta ( 480 x 300 mm), Staré Město (800 x 700 mm) i Pražské mosty (900 x 700 mm) a Noční sv. Mikuláš. Na rozdíl od loňského uměleckého kalendáře tohoto malíře postrádáme letos v kalendáři portréty i zátiší. Důvod je však jasný. Představovaný závěsný kalendář je věnován Matce měst, jak je naše Stověžatá Praha též nazývána. Posledními obrazy v kalendáři je Malostranská ulička. Tak jako ostatní reprodukce vychází z předlohy oleje na plátně, v tomto případě je velikost originálu 250 x 300 mm. Závěrečným listem je pak úchvatná Noční Praha (900 x 700 mm).

František Leták – seznamte se…

…tedy pokud se už dávno neznáte z vernisáží jeho výstav doma či v zahraničí. Tento akademický malíř se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích. Takříkajíc to byla láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla. Po absolutoriu se v roce 1971 přihlásil ke studiu na Akademii výtvarného umění v Praze u profesora Františka Jiroudka, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u profesora Raimunda Ondráčka a figurální malbu u profesora Karla Součka. Studia ukončil v roce 1977.

Lwták

Nyní drahně let žije a tvoří v hlavním městě. Maluje krajiny, zátiší, figury i portréty a především svoji velkou lásku – Prahu a pražské motivy. Jeho práce jsou v řadě soukromých i veřejných sbírek a galerií. Vystavuje doma i v zahraničí, kupř. na Kypru, v Řecku a v pravidelných intervalech i v Japonsku.

V současnosti se připravuje na jubilejní výstavu obrazů, která se bude realizovat při příležitosti mistrových nastávajících pětasedmdesátin v Kutné Hoře. A pracuje na knize vzpomínek, jak šel nejen jeho čas s paletou a štětci v ruce. Autobiograficky laděná umělecká publikace by měla spatřit světlo světa v pražském Nakladatelství Olympia ve třetím kvartále příštího roku. Milovníci výtvarného umění včetně kunsthistoriků jistě rádi nahlédnou pod pokličku Letákova kumštu. Zvláště pak, když v jeho vzpomínkách bude dosti prostoru i na profesory jak z legendární umělecké sklářské školy v Kamenickém Šenově, tak i z Akademie. Samozřejmě, že ve svých vzpomínkách František Leták nezapomene ani na své vrstevníky a souputníky kreslení i malování. To už ale bude námět na další článek.

Lwták

(foto Jiří Vlastník)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.