Ivan Černý: Potlesk pro Heshama Malika

02.03.2022 8:35 | Komentář

Na jedinečnou výstavu obrazů světoběžníka indického původu zve v tento čas milovníky výtvarného umění Oblastní muzeum Praha – východ (Brandýs nad Labem – Stará Boleslav). Hesham Malik v posledním desetiletí žije a tvoří v Praze. V živé paměti máme jeho poslední prezentace, kdy nás zaujal kupříkladu výstavou Smíření ve Střešovicích, či svým Světem vody, zdobící interiér vodní elektrárny Přepepře II na řece Jizeře u Turnova, nebo výstavou Vyprahlí, kdy na pražském Žižkově vystavoval pod širým nebem v parku na Parukářce.

Ivan Černý: Potlesk pro Heshama Malika
Foto: Art Mozaika
Popisek: Vernisáž Hesham Malika (vpravo) zahájil ředitel Oblastního muzea Praha - východ Vlastislav Janík (vlevo)

V historické budově Oblastního muzea Praha – východ tento mezinárodně uznávaný umělec tentokrát vystavuje na dvě desítky pláten, malovaných prsty holých rukou, místo běžně používaných štětců, se symbolickým názvem Osvobození. Jak hostům výstavy řekl při slavnostní vernisáži v únoru tohoto roku ředitel muzea Vlastislav Janík, jako u předchozích prezentací tohoto orientálně laděného kumštýře se jedná o dílo s hlubokým společenským nábojem – tentokráte jde o umělcovu reakci na dva roky lidstvo zužující pandemii koronaviru. Je svým způsobem nejenom dokladem toho, jak se naše populace s tímto problémem vyrovnává, ale i jistým návodem, jaká východiska z této situace hledat a nacházet.

Hesham Malik nám pomocí malby sděluje pocity své, i pocity lidí svého okolí

Hesham Malik svého času vystudoval v Kanadě politologii, časem se ale prosadil ve světě umění. Univerzita v Torontu mu však především vštípila umění jít pod povrch lidského společenství, bez předsudků a povýšenosti, s otevřeností a pochopením rozdílů kultur našeho světa.

„Musíme spolu všichni mluvit…hovořit…diskutovat, jinak se nikdy nedohodneme…“ říká nám, ba křičí na nás svými obrazy.

Svět přežil všechny předcházející pandemie a přežije i všechny budoucí. To, co naší planetu ale zcela jistě zničí, jsou hloupí politici!

Hesham Malik nám pomocí malby sděluje pocity své, i pocity lidí svého okolí

Řeč Malikových pláten je ale i pří vší kráse a nápaditosti, leckdy připomínající staré egyptské malby na svitcích papiru či freskách na zdech hrobek v Údolí králů, složitá a tak nám při jejich pochopení pomáhají popisky. Ten úvodní jsme použili do mezititulku. Procházíme komorní expozicí, pozorně si prohlížíme všech patnáct vystavených pláten. A čteme komentáře, které nám pomáhají lépe vnímat či pochopit  jednotlivá díla, i to, co nám mají sdělit:

Svět se dělí na rozvinuté a nerozvinuté země. Více ohrožení jsou lidé, kteří nemají pořádné domovy, nebo dokonce dostatek jídla. V porovnání s nerozvinutými zeměmi máme dost štěstí!

V životě se dějí různé věci. Někdy události šokují svět a my netušíme, jak na ně reagovat. Důležitá je trpělivost a neztratit se ve falešných zprávách…

Modlit se a meditovat je dobré, ale když uvěříme, že můžeme nalézt odpověď na všechno, co se kolem nás děje, tak se spíše oklamáváme…

Malikovu otevřenost různým kulturám po studiu politologie doplnily zkušenosti z cest, které strávil na různých místech světa s různými lidmi – Filipíny, Malajsie, Keňa, Indie, Tanzánie, USA i Evropa. To umělci umožnilo míchat různé umělecké formy a vytvářet nové styly a jedinečná umělecká díla

Dva roky práce – to je výstava Osvobození

Na představované výstavě se malíř Malik vrací zpátky v čase do počátku roku 2020, kdy jsme se většina z nás uzavírala doma během prvních lockdownů způsobených epidemií koronaviru. Jak čteme v tiskové zprávě, svoje plátna namaloval však umělec nikoliv doma, ale uvnitř muzeí a kulturních institucí, které mu otevřely své dveře v těchto těžkých časech. Během této doby také hovořil s lidmi, které v osamělých ulicích Brandýsa nad Labem a v okolí potkal.

Hesham Malik věří, že se pospolitost ve společnosti rodí během kolektivních zážitků a utvrzuje především v náročných dobách, ostatně, tak nás učí i politologie. Jeho inspirace tedy při práci na výstavě Osvobození pochází z propojení s kolektivní zkušeností lidí ve městech a okolí, které rostou mezi barvami a abstraktními figurami.

Prostřednictvím své umělecké praxe, založené na výzkumu konceptualizuje nové přístupy k malbě v souladu se zemí a lidmi, prostřednictvím kolektivismu a osobních zkušeností.

Slovy kunsthistorika: Malíř Malik věří, že naše budoucí představy musí zahrnovat něco navíc, než je pouze „člověk“ jako jedinec. Něco, co zahrnuje i přesahuje samotnou lidskost. To, co je víc než člověk, jsou četné propletence lidské existence s živými i neživými bytostmi.

U vystavených obrazů umělec vychází z vlastních zkušeností, kdy se podmínka odlišnosti, „jinakosti“, stává radikálním předpokladem politické možnosti. Hesham Malik vysvětuje:

„Právě lidé, kteří se nepočítají, kteří jsou „mrtví“, pro společenský proces, jsou klíčem ke znovuoživení společnosti.“

Hesham Malik nám pomocí malby sděluje pocity své, i pocity lidí svého okolí

Curriculum vitae

Hesham Malik se narodil v roce 1978 v Bahrajnu, s rodiči se poté přestěhoval do Indie, později do Dubaje. Studoval v Torontu politologii, ale nakonec se prosadil ve světě umění. Má za sebou stovku výstav po celém světě, v Evropě, Asii i v zámoří.

O uměleckou tvorbu se zajímal již v dětství. Umění vystudoval na kanadské Waterloo University, specializaci na umění a design na Parsons School of Design a na Museum of Modern Art v New York City.

Zaměřuje se na smyslovou povahu umění a snaží se zobrazit příběhy lidé a života po celém světě. V roce 2015 byl oceněn jako jeden z mistrů současného umění. V současnosti je Malik uznáván za svou významnou inciativu podpory a vzdělávání dětí a podněcováním jejich smyslu pro umění. Činí tak kupříkladu s projektem „I´m /Já jsem“, který putuje nejen po České republice. Prostřednictvím umění propojuje žáky a učitele z různých škol, měst i zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…