Ivan Černý: Věčná Slavia. Kniha nejen do sportovních muzeí

19.11.2022 11:37 | Komentář

Ale především pro fanoušky legendárního fotbalového pražského klubu je určena velkoformátová publikace v reprezentativní podobě, vydaná v těchto dnech známým nakladatelstvím především sportovní a turistické literatury Olympia.

Ivan Černý: Věčná Slavia. Kniha nejen do sportovních muzeí
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Ano, je to tak. SK Slavia Praha slaví 130 let! Historii této věčné mladé stařenky při této příležitosti zvěčnila zasvěcená autorská dvojice Vítězslav Houška a Pavel Procházka. Jako jeden z již tradičních darů k tomuto velkému výročí přináší Nakladatelství Olympia již šesté, aktualizované vydání nejznámější knihy o klubu, zasvěcenému červenobílým barvám „Věčná Slavia“, ozdobené o čerstvé vyprávění o 20. a 21. Mistrovském titulu v covidových letech 2020 a 2021, či o skvělé účasti v Lize mistrů v sezoně 2019/ 2020 a opětovnému postupu do čtvrtfinále Evropské ligy v ročníku 2020/2021 a pak i čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 2021/2022. Publikace vyšla v edici Vzděláním a sportem k sebevědomí.

Jak to všechno začalo…

Jak nám říká předmluva představované publikace, z dostupných pramenů se dá ověřit, že právě před 130 lety, dne 2. listopadu 1892, se konala v Kulichově domě na Karlově náměstí v Praze valná hromada tzv. Literárního a řečnického spolku Slavia, kde byl předložen návrh na zřízení cyklistického odboru. Ten byl jednohlasně schválen a nazván Akademický cyklistický odbor Slavia, zkratka ACOS. Za pouhé dva roky, v říjnu 1894, byl „Literární a řečnický spolek Slavia rozpuštěn z podezření z protistátní činnosti.

Naštěstí C. a K. Monarchie v květnu rok poté změnila názor a povolila ustavené Sportovního klubu Slavia. Zájem členů se kromě cyklistiky orientoval i na nový sport, který se především v Praze rychle rozšiřoval. A tak byl 21. ledna 1896 ustanoven na valné hromadě „footbalový odbor“. Dnes 25. Března 1986 se pak uskutečnil první oficiální zápas na Císařské louce. Slávisté k němu nastoupili v červenobílých dresech, používaných dodnes, a vyhráli nad A.C.Praha 6:0.

Obsah nabitý zajímavostmi, historkami a fakty, bohatá fotopříloha včetně dobových záběrů a momentek

Na více jak třech stech stranách čeká zvědavého čtenáře šest částí s velkým množstvím kapitol, časově chronologicky seřazených. Od prvopočátků tohoto legendárního mančaftu z Letné až dnešních dnů. O šťavnatém textu, psaném svižnou rukou, hovoří pár namátkou vybraných titulů kapitol:  Gól, který byl a nebyl, Hašlerova písnička o topolech, Letenská rivalita, Nejdražší hráč na Slávii či Káďa trucuje, Angličané a Skotové na Letné, Jak Bican dokopal, Slavia v Americe, Listopad 1989, Léčba Jarolímem, Obhajoba po 66 letech, Senzační cesta za titulem – cesta bez jediné prohry, nebo Liga mistrů snem, Trpišovský: „Může za to Tvrdík?“ či Po třech titulech v roce 2022 druhé místo…

Knihu Věčná Slavia pak uzavírají bloky Osobnosti se sešívaným srdcem a Z archivů Fanoušků. Nechybí statistická příloha, kde některé z nás kupříkladu jistě překvapí seznam slávistických chorálů, kdy slova hymny kupříkladu složil Pavel Zuna, Zdeněk Borovec nebo František Ringo Čech, připomenout musíme i úžasný fotopřehled mistrovských týmů Slávie.

Závěrem této upoutávky na tak výjimečný titul nelze nepoužít slova muzikanta, humoristy a slávisty tělem i duší Františka Ringo Čecha ze zadní obálky knihy: „Šťastná to žena, konstatovala kněžna Zaháňská, když poznala babičku. Byla to dezinformace! Protože ještě nebyl fotbal, nemohl být nikdo šťastný! Božský sport, zrozený v Anglii, ostatně jako vše, co nám civilizace přinesla. Do našich životů vstoupila rozkoš, a to vrcholná.  A bez konkurence. Známe rozkoš gastronomickou, rozkoš ze zážitků a v neposlední řadě i rozkoš fotbalovou! Co je na světě víc, než když se rozvlní síť soupeřovy branky. Divák šílí a chlapi všech věkových kategorií objímají se a líbají, byť zapřisáhlí heterosexuálové, dávají si francouzáky bez obav z covidu-19. Šťastný okamžik – šťastný večer – šťastné ráno – šťastný čas až do okamžiku dalšího vítězného gólu…máme „železnou“ Spartu a VĚČNOU SLAVII… všichni ostatní jsou naši sparingpartneři. „Dej Sparto gól“ a „MY JSME SLÁVIE – VY NEJSTE NIC“, vskutku Puškinovské verše! Necht věčné zní! Sláva na výsostech Bohu a na zemi fotbalu!“

Z kroniky sešívaných srdcí

U příležitosti 130 let Slávie a nového vydání knihy Věčná Slavia – 130 let též vydalo Nakladatelství Olympia unikátní sběratelskou bibliofilii, limitovanou a číslovanou edici brožury Z kroniky sešívaných srdcí. Z archivu dobového tisku a literatury, včetně materiálů z archivu Václava W. Hlavy v osobním držení, ji sestavil publicista a spisovatel Tomáš Hejna, autor řady knih, věnující se především historii literatury a české historii celkově.

V této souvislosti připomínáme i vznik nového čtenářského klubu, který nabízí zákazníkům Olympie výrazné slevy na veškerou její produkci. Informace o výhodách členství i jak se stát členem. Více na www.iolympia.cz.

Ivan Černý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …