Ivan David: Turecký ministr "obrany" Řecku: Vzdejte se, nic se vám nestane!

22.11.2020 21:31

Turecko vyhlásilo NAVTEX a žádá demilitarizaci ostrovů Tilos, Halki, Psara, Lemnos, Lesbos a Agios Efstratios. Turecký ministr národní obrany Hulusi Akar vyzval Řecko: „Vaše armáda musí hned odejít!“

Ivan David: Turecký ministr "obrany" Řecku: Vzdejte se, nic se vám nestane!
Foto: Archiv ID
Popisek: MUDr. Ivan David, europoslanec za SPD

NAVTEX je mezinárodní systém monitorování námořní dopravy, který pomáhá při navigaci a varuje před nebezpečnými změnami počasí a také například před cvičeními námořnictva.

Ankara tvrdí, že vojenskou přítomností na svých ostrovech porušuje Řecko mezinárodní smluvní závazky. Odvolává se na smlouvu z Lausanne (1923), která určovala hranice Turecka. Turecko při tom samo tuto smlouvu vypovědělo.

Ministr národní obrany Hulusi Akar prohlásil, že: "Řecko narušuje přátelství, které navrhujeme, dělá ty nejchybnější kroky. Podporujeme politické urovnání, dialog a dobré sousedské vztahy. V této věci jsme ukázali svoji dobrou vůli a budeme v ní pokračovat..." Míní tím odmítnutí demilitarizace řeckých ostrovů, které německý ministr zahraničí Heiko Maas v rámci 150 let trvající vstřícnosti Německa k Turecku označuje jako "sporné".

Akar tvrdí: "Akce, které se odehrávají na ostrovech, které nebyly v žádném případě přiděleny Řecku, jsou přehlíženy, zatímco naše vědecká a technická práce je považována za provokaci. Toto je opravdu špatný přístup, který není v souladu s dobrým sousedstvím."

Vědeckotechnickou prací míní průzkumné vrty při hledání ložisek plynu - ovšem v oblastech náležejících Řecku. "Dobré sousedské vztahy" Turecko nabízí jako ultimátum poté, kdy se vloni snažilo prolomit hranice s Řeckem na řece Evros, když chtělo do Evropy dostat další imigranty.

S odkazem na vývoj na Kypru, jehož severní část Turecko okupuje od roku 1974, Akar uvedl, že „na Kypru existuje turecká přítomnost, je nutné vidět, že tam po staletí žijí Turci. Musí jim být přiznána jejich práva.“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …