Ivan Hoffman: Populární náhradníci

13.07.2013 17:17

Pokud se v minulosti nevídané popularitě těšily přechodné vlády Josefa Tošovského a Jana Fišera, které střídaly vlády Václava Klause a Mirka Topolánka, pak se nepochybně bude přízni většiny občanů těšit i vláda Jiřího Rusnoka, střídající vládu Petra Nečase.

Ivan Hoffman: Populární náhradníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Popularita nepolitických úředníků, respektive odborníků, v každém případě ale náhradníků neplyne primárně z jejich přínosu pro občany a republiku. Za oblibu vděčí překlenovací vlády mimořádnému znechucení občanů z vlád politicky regulérních, vzniklých v parlamentně demokratickém režimu spojenectvím stran, disponujícím většinou poslanců ve sněmovně. 

Čím méně toho mají přechodné vlády společného s politiky, tím více se jim věří. Politici to pochopitelně těžce nesou a při každé příležitosti připomínají náhradníkům, že jim chybí poltický mandát a kladou jim na srdce, aby nic důležitého nerozhodovali. Jenomže čím méně toho náhradníci udělají, tím jsou populárnější a je to zcela logické: Když regulérní vlády pracují, je to pokaždé naprosté zoufalství a tragédie. Náhradníkům se občas něco nepovede, ale se škodou, kterou nadělají regulérní vlády a navíc schválně, se to vůbec nedá srovnávat. 

Zatímco politici a komentátoři bědují nad soumrakem parlamentní demokracie, ke kterému podle nich mělo dojít odstavením vlády v demisi jakýmsi prezidentem, občan to tak černě nevidí. Jsou-li nekompetentní zastupitelé zastoupeni kompetentnějšími náhradníky, nevznikne tím škoda občanům, nýbrž politickým stranám, které to potřebují lidově řečeno „jako prase drbání“. 

Jmenováním Jiřího Rusnoka prezident zbavil občany spolku, který byl tou nejlepší českou vládou podle mínění 1,7% občanů. S takovým skóre je pro ODS a spol. vykázání do opozice doslova požehnáním. Nikdo na Rusnokových náhradnících nevydělá víc, než oni. Jenom přes opozici vede cesta k moci. Za pár měsíců je máme zpátky i s tou jejich exkluzivní parlamentní demokracií

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…