Ivan Hoffman: Zeman, Zeman, Zeman…

09.11.2014 21:40

Pozornost, které se těší prezident Miloš Zeman po té, co rozhlasovým posluchačům přeložil do češtiny anglický název ruských punkerek a performerek, je skutečně mimořádná. Zeman zcela ovládl média a už týden triumfálně surfuje na vlně negativní reklamy.

Ivan Hoffman: Zeman, Zeman, Zeman…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Většina komentářů má prezidentovi za zlé, že v živém vysílání použil vulgární slova, která se nehodí k prezidentskému majestátu. Vedle vášnivých odsudků od milovníků spisovné češtiny se objevily úvahy politiků a analýzy politologů, kteří se zamýšleli nad tím, co prezident použitím vulgárních výrazů sledoval, na jakou cílovou supinu mířil, a jak mohl být úspěšný.

Podle jednoho je prezident sprosťák, podle druhého to předstírá, aby oslovil sprosťáky a podle třetího ukázal na sprosťáky prstem a ti si teď na něj sprostě vyskakují… Jisté je, že zatímco jedna polovina národa se za prezidenta hluboce stydí, ta druhá mu tleská za to, že se nebojí jadrně pojmenovat věci pravým jménem.

Zemanovi odpůrci poněkud přehánějí, Zemanovi stoupenci na oplátku zlehčují. Za zmínku stojí, že Karel Schwarzenberg, na jehož prostořekou češtinu se Miloš Zeman vymlouval, nemá s vulgárními výrazy prezidenta problém a vadí mu spíše výroky, které prezident pronesl spisovně.

Ze záplavy textů k aktuálnímu Zemanovi vyčnívá například kuriózní přirovnání protizemanovské a prozemanovské petice s Chartou a Antichartou. Hezká obhajoba kultivované intelektuální kavárny se podařila Petru Fischerovi, komentátorovi Hospodářských novin. V Literárních novinách pak Michal Komárek do série k Zemanovi v Lánech objevně cituje z knihy Heráci Irvina Welshe a umělecký dojem je z toho daleko silnější, než ze záplavy strojených moralit.

Zahlceni a přesyceni Zemanem kupodivu neřešíme, co měl Zeman na srdci. Například kdo je a kdo není vězněm svědomí. Jenomže to by se předmětem celonárodního diskursu nestalo, ani kdyby si prezident odpustil ty tři vulgarismy, které republice vyrazily dech. Co Zeman řekne spisovně, nebývá zábavné a zpravidla se to netiskne, neboť se nepředpokládá, že by to někdo četl.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…