Ivan Jordák: O co vlastně jde?

24.09.2019 12:21

Letošní rok byl požehnaný výročími a příští rok tomu bude nejinak. Jak jsme si tak nějak u nás zvykli, místo oslavy, popřípadě vzpomínky a uctění účastníků, se začneme přehadovat komu pomník postavit, komu zbourat, koho připomenout, koho zatratit. A naše společnost se hned ocitne na dvou lodích.

Ivan Jordák: O co vlastně jde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Tak i letos je tomu tak a navíc je vše zpestřeno zastavením trestního stíhání vedeného proti premiérovi. Naše milá ČT pak hledá další problémy, protože pocítila nebezpečí ze stále častěji se objevujících názorů, že povinný příspěvek na její provoz postrádá jakékoli opodstatnění. A tak se jen v posledních dnech s námi skoro zatočil svět.

Patrně jen omylem byl nám nedávno puštěn na ČT dokumentární pořad historiků USA a Velké Británie o nejlepších deseti vojevůdcích ve dvacátém století. Neviděl jsem ten pořad celý, a tak jsem pouze zachytil, že tam byl uveden jako první Žukov a jako druhý Patton, potom, už nevím kolikátý Eisenhower. Další nevím. V podstatě se dá s umístěním souhlasit, i když připouštím, že tyto žebříčky v čemkoli, jsou převážně otázkou osobního názoru.

Ale o něco později začaly patrně kvůli tomu v ČT nějaké problémy, protože se vysílal nový pořad, už jen o Žukovovi a pes by od něj kůrku nevzal. Díval jsem se asi deset minut, a když tam došlo i k faktickým chybám, tak jsem tento nepříliš zdařilý reparát vypnul. Potom následovaly problémy kolem sochy Koněva, dodnes mi není jasné proč. Spíš mi připadalo, že o Koněva vůbec nejde, ale o to, jak ukázat Rusům, zač je toho loket.

Hloupější způsob si naši politici už nemohli vybrat.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…