Ivan Jordák: Už jsme zase o krok dál

19.02.2019 21:40

Dostal jsem mail s třemi přílohami. Mail měl název přesná práce. Na první příloze bylo video, kde nějaký muž poráží strom na zahradě a dokáže jej porazit tak, že se skácí přesně do otvoru, odkud je odstraněna část oplocení kolem zahrady. Na druhém videu je přesazení asi tak 20 až 30 let starého stromu pomocí mechanizace, která jej ze země vyryje i s balem, naloží na auto a jinde jej zase zasadí. Třetí bylo o omítání zdi pomocí techniky.

Ivan Jordák: Už jsme zase o krok dál
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Ani ne za jednu hodinu mi byl mail vrácen rozhodnutím někoho, kdo se skrývá za adresou noreply@fs.mfcr.cz, jako zdůvodnění vrácení bylo uvedeno, že systém detekoval zakázaný obsah ve zprávě. Okamžitě jsem reagoval, aby si dali systém do pořádku, protože na mém mailu nebylo zhola nic, co by mohlo být považováno za zakázané. Obratem mi byla doručena zpráva z adresy MailReport7000@fs.mfcr.cz, že se můj mail nepodařilo doručit, protože nebyl nalezen příjemce, a abych to zkusil znovu nebo se obrátil na helpdesk.

Pokud by se mi chtělo spekulovat, budu si myslet, že podle koncovky adresy za zavináčem, jsou jak noreply, tak MailReport součástí ministerstva financí. Při nahlédnutí do kompetenčního zákona, jsem nikde nenalezl ustanovení, že MF je pověřeno cenzurou, popřípadě kontrolou pošty, či jinou činností k nahlížení do soukromé pošty občanů ČR. Mám dokonce za to, že Ústava ČR spolu s Listinou základních práv a svobod něco, co by připomínalo, nebo se jevilo jako cenzura, viz ČL. 13 LZPaS „Nikdo nesmí porušit listovní tajemství ani tajemství jiných písemností a záznamů, ať již uchovávaných v soukromí, nebo zasílaných poštou anebo jiným způsobem, s výjimkou případů a způsobem, které stanoví zákon. Stejně se zaručuje tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením.“. Stejně tak si myslím, že práce dřevorubce, zahradníků, řidiče a zedníků nepodléhá utajení, ani neohrožuje bezpečnost, mravnost, výchovu atd. atd. podle zákona.

Zajímalo by mě tedy jak je možné, že mi neznámé organizace, které jsem výše uvedl, pomíjím Ministerstvo financí, ke kterému jsem došel pouze a jen spekulativním výkladem zkratek v adrese, znemožní přeposlat mail, bez uvedení důvodu a označení předpisu, který jsem tím měl porušit. Jak je možné, že si někdo neznámý osobuje právo, které má v kterémkoli státě na světě, bez ohledu na jeho zřízení, politický systém a řadu dalších náležitostí, pouze a jen soud, popřípadě státní zastupitelství, nebo prokuratura atd., ale vždy jen na základě zákona. Nebo snad jsme už zase pokročili o stupínek dál, a jsou nám nebezpeční už i dřevorubci, zahradníci, řidiči a zedníci? Potom ale stejně musí být právní předpis, který jakýkoli vstup soukromníka do práv jiného, musí dovolit a řešit rozsah.

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…