Ivan Kotas: Přehmaty náměstka primátora Beitla a jeho manželky obžalované za tunelování

01.10.2014 8:45

Nejbližší spolupracovník primátora Petra Beitla náměstek Miloš Vele se chlubí, jak stabilizoval rozpočet, ale na krku má tutlanou kauzu. Firma Jabloinvest spol. s r.o., kterou vlastní napůl s manželkou, totiž odčarovala desítkám lidí od jiné správcovské firmy peníze z fondů oprav.

Ivan Kotas: Přehmaty náměstka primátora Beitla a jeho manželky obžalované za tunelování
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Michaela Velová léta vedla se svou matkou firmu REKA PLUS s.r.o., která spravovala nemalou část městských, družstevních i soukromých domů v Jablonci nad Nisou. Vše fungovalo bez větších problémů až do roku 2010.

Nejasná motivace

Proč z ničeho nic dcera vlastní matce vytunelovala firmu a klienty převedla do Jabloinvestu, není dodnes jasné. Jediné vysvětlení je, že očekávala politický úspěch svého manžela a připravovala se na přísun zakázek, o které se nechtěla s nikým dělit. Počátkem roku 2011 lidé našli na domovních nástěnkách informaci, že správu přebírá Jabloinvest. Kromě matky paní Velové zůstalo personální obsazení stejné, a tak se nad tím málokdo pozastavil.

Peníze zmizely

Ale pak to začalo skřípat. Někomu přišly upomínky, že neplatí zálohy, ačkoli platil, jiný, když chtěl čerpat z fondu oprav, zjistil, že žádné peníze nemá. Nastalo několik měsíců zmatků. Paní Velová posílala lidi za matkou a matka za povedenou dcerou. Čas plynul a řada lidí je bez peněz dodnes.

Ve střetu zájmů

Na podzim 2010 se díky Domovu nad Nisou, TOP 09 a KSČM stal Miloš Vele místostarostou (nyní náměstek primátora) pro ekonomiku poté i jednatelem Městské správy nemovitostí, která spravovala městské byty a měla i archiv a veškeré podklady o správě za léta nazpět. Lidé v ní však byli nepohodlnými svědky dřívějšího spravování bytového fondu, kterých bylo potřeba se zbavit. Že byl Miloš Vele jako jednatel Jabloinvestu a Městské správy nemovitostí v jasném střetu zájmů, ODS ani Domovu nad Nisou nevadilo.

Zametení stop

Jakmile to měl Miloš Vele ve svých rukách, začal „uklízet“. Pod záminkou šetření, úspor a reorganizace propustil lidi z Městské správy nemovitostí i na odboru správy bytů na radnici. Nakonec i bývalého jednatele Mgr. Jana Černého, kterého s pomocí tehdejšího městského právníka Mgr. Roberta Musila veřejně zostudili na zastupitelstvu. O úspory ale nešlo. Ve skutečnosti si toho pracovníci moc pamatovali – na REKU PLUS, náměstkovu manželku i další správcovské kanceláře.

Miloš Vele nakonec bez rozhodnutí městské rady v roli jediného společníka Městkou správu nemovitostí, sotva dva roky po jejím vzniku, zlikvidoval. ODS, Domov nad Nisou a tentokrát už i TOP 09 nad vším zavřeli oči.

Krmení kamarádíčků

Předtím ale dohodil zakázku za 200 tisíc zastupiteli za ODS Martinu Romaňákovi (správcovská kancelář ADRIA). Dal mu za úkol udělat v pohledávkách za nájemné po Městské správě nemovitostí pořádek. Ale výsledek byl nulový. Většina promlčená a nedá se s tím nic dělat. Romaňákovi tak zaplatil za nic.

Problém s pohledávkami po neplatičích se táhnul celá léta. Dílem to bylo přílišnou ochranou nájemníků a bezzubostí justice v minulých dvou desetiletích, dílem ale nepořádkem ve správě agendy některých bývalých správců. REKA PLUS patřila k těm horším.

Miloš na bráchu

Ani na bratra Miloš Vele nezapomněl. Odbor správy majetku, jemuž šéfoval, zadal v letech 2011-2012 z volné ruky zakázky za téměř 800 000 Kč napřímo firmě TEP Jablonec spol. s r.o., kterou měl se svým bratrem.

Teplárna zahalená obchodním tajemstvím

Samostatnou kapitolou je jablonecká teplárna, kde Miloš Vele působí jako předseda představenstva společně s náměstkyní Paukrtovou z Domova nad Nisou, zastupitelem Peškem z KSČM a členem ODS Borisem Pospíšilem. I v této městské akciovce se zadávají zakázky bez výběrových řízení, ale to není to
nejzajímavější. Teplárna hlavně odmítala poskytovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Přesto se podařilo neodbytnému Jakubu Mackovi některé získat. Vyšlo tak najevo, že představenstvo odsouhlasilo měsíční odměnu 250.000 Kč bez DPH společnosti Loyd Group za poskytování služeb ředitele teplárny nebo provizi 2,5 % za získání dotace na projekt revitalizace centrálního zásobování teplem, který se připravuje. Při dotaci mezi 50 a 100 miliony korun, o které se mluví, tak Loyd Group získá provizi v řádu milionů.

Policejní razie

O zmizelých penězích soukromníků mezi REKOU PLUS a Jabloinvestem se po Jablonci dlouho jen šeptalo, ale nakonec to prasklo. Policie se rozhoupala až v pololetí 2012. Provedla u Velových razii a začala vyšetřovat. Razii provedla také na radnici, kde se zajímala i o data v noteboocích pana náměstka. Bylo to ale na začátku prázdnin, a tak to koalice ututlala. Prý to bylo jen něco kvůli hackerům.

Ovoce přinesla až domovní prohlídka. Nalezly se části účetní dokumentace REKY PLUS, které paní Velová dávno mít neměla. Pochopitelně si to neuměla vysvětlit a zhroutila se. Miloš Vele ale jakoby o ničem nevěděl.

Dnes je paní Velová paní obžalovaná, a zatímco slušný člověk by se po takovém skandálu a s tolika kauzami na krku z politiky stáhnul, ODS svého náměstka drží a dokonce ho umístila na druhé místo své kandidátky. Nejlepší primátor tohoto volebního období a samozvaný dobrý hospodář Petr Beitl má skutečně vykutálené spolupracovníky, kteří mu kryjí záda.

Pro nevěřící Tomáše

Pokud Vám to přijde jako předvolební sci-fi, o pravdivosti se můžete přesvědčit v katastru nemovitostí (dům manželů Velových v Revoluční 1668 je obestavený) anebo se jako veřejnost přesvědčte u krajského soudu v Liberci. Hlavní líčení ke kauze 56 T 1/2014 pokračuje v listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

8:22 Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

Leckdo leckde by si možná chtěl zaparafrázovat s okřídlenou hláškou z filmu: „Tak co zas máte Kelišo…