Ivan Poledník: Bomba odpálena - CIA chce zavirovat celý svět. Bagatelizace skandálu galaktických rozměrů. Špiclování je pouze vrcholek ledovce

12.03.2017 16:00

Od tohoto úterka jsme svědky jednoho z největších skandálů spojených s výzvědnými službami v celé moderní historii. Bomba, kterou odpálil server WikiLeaks, je někdy označována jako Snowden 2.0.

Ivan Poledník: Bomba odpálena - CIA chce zavirovat celý svět. Bagatelizace skandálu galaktických rozměrů. Špiclování je pouze vrcholek ledovce
Foto: pixabay.com
Popisek: Špiclování - ilustrační foto

IVAN POLEDNÍK po vynoření z hromady šokujících dokumentů přináší poněkud širší nástin kybernetické hrozby pro celý svět, než v souvislosti s aktuální kauzou papouškuje většina mainstreamových i alternativních médií.

Mainstreamová média si pochopitelně nemohla dovolit záležitost zcela zamlčet. Proto se alespoň snaží poprask tlumit, v rámci možností bagatelizovat, omezit na stručné informace zužující celý problém pouze na téma špehování - a především zamlčují nesmírně závažné souvislosti. Ani většina alternativních médií se tentokrát v tomto směru příliš nepředvedla. Dezinformace a "fake news" v praxi. Nebo, jak řekl předseda MNV v legendární filmové satiře Bílá paní již v roce 1965: "To musíte vopatrně, aby nám lidi nezačali moc přemejšlet!"

Uniklo celkem 8.761 dokumentů, a to přímo z Centra pro kybernetickou inteligenci (CCI) při ústředí CIA v Langley. Jedná se o historicky největší únik takovýchto dokumentů. Dle komentářů mnoha odborníků a především s ohledem na množství a podobu dokumentů jako takových je jejich pravost nezpochybnitelná (což je i mainstream nucen opatrně připustit - poté, co tak udělala i CIA). I tak je zatím zveřejněno jen 1 procento uniklých materiálů.

Na celé věci je nejvíce skandální nejen existence obří "fízlovací" mašinérie jako takové - to ostatně dělají dnes všichni. Podstatné je především pokrytectví galaktických rozměrů na straně amerického post-obamovsko-clintonovského establishmentu, sypajícího ze sebe notoricky známá absurdní obvinění typu ruští hackeři (možná se brzy dozvíme, že šlo o uměle vytvořené "ruské stopy" CIA), přičemž sám pracuje na nesrovnatelně závažnějších útocích na svobodu a životy lidí po celé zeměkouli.

Obsah dokumentů

O čem se v souvislosti s dokumenty nejvíce nahlas hovoří, je mimořádně rozsáhlý program CIA spočívající v tvorbě škodlivých kódů napadajících moderní elektronická zařízení nějakým způsobem připojená na internet. Vše za účelem prolomení ochrany soukromí a kompletního masového špehování jejich pohybu, činnosti a veškeré komunikace.

Patří mezi ně zařízení Apple (tedy i iPhone), Microsoft Windows, Google Android (vůbec nejrozšířenější mobilní operační systém), nebo Linux. Dále pak například "inteligentní" televize, které po napadení umožní odposlech prostřednictvím vypnutého (standby) zařízení - a po opětovném zapnutí odeslání odposlechů na servery CIA. Malware na sběr dat z telefonů je programován tak, aby obešel jakékoli šifrování poskytované aplikacemi - snímá totiž přímo zvuk, obraz, geolokaci (a to i v režimu spánku zařízení) či dotyky na displej ještě dříve, než je stačí jakákoli regulérní aplikace zpracovat.

Jak vyšlo najevo, CIA tímto způsobem vlastně vytvořila vlastní tajnou výzvědnou službu bez jakékoli dohledatelné odpovědnosti a pod nulovým veřejným dohledem. Organizace tak dalece překročila své pravomoci - ještě více, než činí obvykle.

WikiLeaks dokládá, že CIA ztratila navíc plnou kontrolu nad svým arzenálem malware, virů, trojských koní a související dokumentací (několik desítek miliónů řádků kódu), čímž svojí hackerskou kapacitu dává do rukou dalším, ještě méně důvěryhodným (lze-li v případě CIA o nějaké důvěryhodnosti vůbec hovořit) subjektům. Počet ucelených hackerských systémů produkovaných CIA je více než tisíc.

Nekonečný potenciál

CIA se dle dokumentů dále orientovala na infikování řídících systémů moderních osobních a nákladních automobilů. V tomto případě by odposlouchávání posádky bylo ještě tím menším zlem. Daleko závažnější je možnost úmyslně způsobených dopravních nehod - tedy prakticky neodhalitelných atentátů. Již nyní se v této souvislosti vyskytují spekulace nad některými záhadnými úmrtími na amerických silnicích.

Vyvinuté nástroje mohou pochopitelně napadat všechny možné systémy řídící životně důležitou infrastrukturu (energetika, voda, zásobování, dopravní systémy, bezpečnostní složky atd.), a tím uvrhnout do chaosu a zneakceschopnit celé čtvrti, města, regiony, státy a tak dále.

Všechny tyto systémy jsou velice pokročilé, samy se svojí vnitřní inteligencí mohou vyvíjet, maskovat, mizet ze zařízení (přesídlit jinam) a opět se v něm objevit. V rámci CCI na nich pracovalo více než 5.000 lidí. Nástroje CIA jsou schopny infiltrovat databáze institucí - policie, justice a všemožné další - stahovat z nich data a dokonce v nich i měnit některé záznamy!

Dále se například také pracuje na tom, aby byl škodlivý kód umístěn v pirátských kopiích software a multimediálního obsahu (zřejmě odpověď na otázku, proč je tento obsah stále na internetu tak snadno dostupný) - kdy nad ním nemá plnou kontrolu jeho původní producent. Pochopitelně je též kladen důraz na schopnosti kódu vyhýbat se zachycení komerčními antivirovými programy a nezanechání jakýchkoli virtuálních "otisků prstů".

Postjaderná hrozba

V uplynulých desetiletích bylo svedeno bezpočet jednání a uzavřena spousta dohod o omezení arzenálů jaderných zbraní. Za doby studené války jich bylo sestrojeno tolik, že by to stačilo na šedesátinásobné zničení světa.

Nekontrolovatelnému zneužití bránila jejich hmatatelná povaha a značná technologická a finanční náročnost. Nyní je to jiné. Kybernetické zbraně, které mají ničící potenciál srovnatelný s Chruščovovými a Kennedyho megabombami, je velmi těžké udržet pod kontrolou. Jelikož se skládají pouze z jedniček a nul, mohou být okamžitě nakopírovány a tisícinásobně rozmnoženy bez zvláštních technologických nároků či finančních nákladů. Během sekund mohou být na druhém konci světa v rukách kohokoli.

Přestože zde zeměpisná vzdálenost v podstatě nehraje roli, ukázalo se též v této souvislosti, že CIA používá jako svoji tajnou základnu pro hackerskou činnost v Evropě americký konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem. Pracovníci CCI jsou zde vedeni jako diplomaté a kryti americkým ministerstvem zahraničí - a samozřejmě si vesele jezdí po celém Schengenu. Instrukce pro tuto jednotku pochopitelně zcela obcházejí německou kontrarozvědku.

Připraveni do útoku

Systém řízení Engineering Development Group CIA (EDG) obsahuje kolem 500 samostatných projektů, z nichž má každý své subprojekty a hackerské nástroje sloužící k napadání elektronických zařízení, jejich použití na získávání dat, případně na jejich řízení. Důraz je také kladen na způsoby kamufláže - aby případný kybernetický útok vypadal jako z dílny jiného státu (slavní ruští hackeři). Vedle toho se shromažďují data ze skutečných hackerských útoků zvenčí, aby mohly být zopakovány tentokrát ze strany CIA (operace pod falešnou vlajkou).

Veškeré získané informace jsou shromažďovány a uchovávány. A to v rozporu s Obamovým ujišťováním i podepsanými závazky o rychlé analýze pouze skutečně potenciálně nebezpečných informací - a jejich následné likvidaci. Shromažďovány jsou také informace a parametry počítačových systémů jiných zemí, aby byla známa jejich slabá místa a mohly být kdykoli napadeny.

Co se dozvíme po "ochutnávce"?

Podle dostupných informací je nyní v CIA a spol. rachot. Podezřelých z vynesení zásadních dat je nejméně tisíc lidí. Někteří komentátoři rovněž spekulují o tom, že se teď CIA pokusí Juliana Assange "vydloubnout" z jeho exilu v Londýně - nebo ho prostě "popraví".

Moloch euroamerického establishmentu, mezi jehož vymoženosti patří bezpočet dalších projektů (například EU) směřujících k nastolení Nového světového řádu, dostal pořádný direkt. Vítr do plachet, který nabral v souvislosti s dosud neobjasněnými útoky z 11. září 2001, se změnil ve skutečný špiclovací vichr během funkčního období prezidenta Obamy (dokumenty získané WikiLeaks jsou z období 2013 - 2016).

Může v tomto světle ještě někdo soudný zapochybovat o Trumpových obviněních Obamy ze špehování a odposlechů? Nebo dál věřit směšné báchorce vyprávěné všemi mainstreamovými médii (bez jediného důkazu) o oněch slavných ruských hackerech? Je zjevné, že největší vojenskou mocností světa dávno vládne "podzemní" nikým nevolený "Deep State".

Tento Deep State měla učinit ještě "deeper" (hlubším) - a legitimizovat jej - Hillary Clintonová. Otázkou zůstává, zda a jak mu bude moci čelit Donald Trump. Hovoří se o tom, že má v plánu vydat exekutivní příkaz k přezkoumání "kybernetické války" amerických tajných služeb. A možná si tak bude moci jednou vzpomenout i na jednu poznámku z předvolební kampaně - týkající se nového vyšetřování 11. září. Nebo to už je z říše snů?

V každém případě si jen málokdo uvědomuje, čeho jsme nyní svědky. A málokdo tuší, co dalšího se ještě chystá v temnějších hlubinách bažiny, než je tato. Prožíváme kritickou fázi historického zápasu mezi lidskou svobodou a téměř již dokončenou celosvětovou totalitou Nového světového řádu.

Až WikiLeaks zveřejní další várku dat, bude se nám možná toto všechno ještě zdát jako banalita.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…