Ivan Štern: O právním státu a Miroslavě Němcové

15.06.2013 20:14

Vlastně je to dobrá zpráva, že politici o probíhajícím vyšetřování nejvyšších politických míst v zemi nemají žádné informace. Může nás plnit nejen uspokojením, že bezradně a poplašeně pobíhají po své scéně, zaskočeni, že, ač jsou tak vysokými ústavními činiteli, policie, ani státní zastupitelství neuznaly za vhodné, aby jim poskytly informace.

Ivan Štern: O právním státu a Miroslavě Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Uraženost předsedkyně sněmovny a i jistá zaskočenost předsedy vlády, že je nikdo neinformoval, ani nezamýšlel informovat, a že oni tápou ve tmě a narážejí jen na svoji náhlou, do té doby zcela nemyslitelnou bezmoc, nás může naplňovat uspokojením.  
 
Jen na jedno strašení bychom neměli skákat jako na lep. První s tím začala předsedkyně sněmovny. Vyslovila nad utajeným chováním policie a státních zástupců podezření, zda se nejedná o útok na základy naší demokracie. Ozvaly se i hlasy všemu rozumějících mudrlantů. Zdvihli prst s varováním, zda nejde o nakročení k policejnímu státu. Policie si přece dělá, co chce. Hlavně ve svém konání zcela ignoruje nejvyšší ústavní činitele.  
 
To, co se děje, není projevem počínající policejní diktatury, ale projevem sílícího právního státu. Justice, pokud do ní zahrneme nejen soudy, ale i žalobce a policii, dávají nám všem tak najevo, že jsou vedle zákonodárců a vlády další mocí. A že tuto skutečnost začali brát naprosto vážně. Se všemi z toho plynoucími důsledky. Včetně onoho okřídleného nečasovského: „padni, komu padni!“  
 
Jeden hlas tu ale postrádám. Hlas politických vědců. Měli by totiž lid poučit, že policejní stát se rodí za zcela opačných, protichůdných okolností. O nakročení k policejnímu státu bychom mohli mluvit právě v okamžiku, kdyby byla touha předsedy sněmovny po informacích vrchovatě naplněna. Znamenalo by to, že policie, státní zástupci, nakonec i soudci respektují nerovnováhu jednotlivých ústavních mocí a že pracují na politickou objednávku či se přinejmenším ze svých kroků politické elitě zpovídají. V takovém případě bychom museli mít oprávněné obavy o českou demokracii. Ne však dnes, kdy politici vědí o případu méně, než dokonce sami novináři a díky nim celá veřejnost.  
 
Před lety americký politický vědec Fareed Zakaria napsal esej, v níž věnoval pasáž postkomunistickým zemím. Nijak se nerozplýval nad obnovou jejich demokracie, avšak k mému překvapení největší šanci dával právě nám. Připustil, že s naší demokratickou tradicí je to všelijaké. Co ale velice hluboko koření, co je nakonec klíčovou zárukou následného demokratického rozvoje, je naše tradice právního státu.  
 
Právním stát se u nás zrodil za císařovny Marie Terezie. Zavedla jednotný trestní kodex, zrušila soudní pravomoci městům, šlechtě i církvi a svěřila ji do rukou státem jmenovaných soudců, řídících se ve svém rozhodování zákonem. Zrušila tak v oblasti justice veškerá privilegia a vztah mezi občany rakouské monarchie před zákonem narovnala. Včetně sebe samotné.  
 
Tato bezmála třísetletá tradice působila pozitivně na náš veřejný prostor tak silně, že i v době komunismu jsme mohli zaznamenat období, kdy po letech bezpráví se země, byť jen na několik let, k tradici právního státu vrátila.  
 
Takže čím méně a čím déle budou naši politici cokoli vědět o probíhajícím šetření, tím větší naději bude mít i česká demokracie. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…