Ivan Štern: Onen jistý a Ferdinand Peroutka

17.05.2015 10:42

Možná jsem ten rozhovor neměl číst. Nemusel bych pociťovat povinnost zastat se Ferdinanda Peroutky proti obludné logice, o niž jistý hradní mluvčí v rozhovoru opíral argumentaci, proč začátkem okupace v roce 1939 Peroutka mravně selhal.

Ivan Štern: Onen jistý a Ferdinand Peroutka
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Podle onoho jistého měl raději mlčet, a ne ve chvíli, kdy se mnozí jiní pouštěli do aktivního odboje, psát, že by Češi existenci protektorátu měli přijmout jako neodmyslitelnou skutečnost. Peroutka byl věcně uvažující publicista.

Svá slova adresoval nepochybně té části české veřejnosti, dlužno podotknout drtivě většinové, jež z vlastní povahy se do žádných odbojů a či podobných aktivit jednoduše nepouští.

Onomu jistému bych doporučil, aby si v této souvislosti přečetl Peroutkovu úvahu o tom, co je lid, uveřejněnou v téže Přítomnosti v roce 1924.

Podle zmíněné obludné logiky onoho jistého musel nutně zkraje roku 1977, v obdobných podmínkách nesvobody mravně selhat i profesor Jan Patočka, první mluvčí Charty 77, když v otevřeném dopise mladé lidi té doby zrazoval před podepisováním petice a doporučoval jim, aby raději dostudovali.

Nabádal je, jak onen jistý vytýká Peroutkovi, k legalismu. Nevím, jak by onen jistý dopadl, kdyby se podobně jako do Peroutky pokusil zavandrovat i do Jana Patočky.

Možná by se mu konečně dostalo poučení, jež mu asi dlužíme, že v dobách nesvobody u těch, kteří nemají na to, aby se vzpouzeli a dávali všanc svoji existenci, stačí, aby prostě zůstali slušnými lidmi.

Ke slušnosti je rovněž potřeba pořádné dávky občanské statečnosti. Nepochybně mezi sebou nalezneme méně odbojářů, více však těch, kteří se sice drželi zpátky, ale i v nejkritičtějších chvílích nezapomněli na slušnost, a kteří právě díky tomu mnohdy těm odbojným poskytovali potřebné zázemí a nezbytnou solidaritu.

Jaroslav Seifert ve vzpomínkách „Všechny krásy světa“ zmiňuje poslední román Karla Poláčka „Hostinec u kamenného stolu“. Vyšel v roce 1941, tedy již v pokročilé době nacistické okupace.

Protože však Karel Poláček jako Žid nemohl psát, natož aby pomýšlel na uveřejňování svých děl, platily přece norimberské rasistické zákony, pod román se podepsal jeho ilustrátor Vlastimil Rada.

Úředník na ministerstvu kultury, mající pravomoc povolovat vydání knih, již si nevzpomenu, na které stránce pamětí jsem to četl, ani zda to bylo vlevo či vpravo dole, si povolal nakladatele a mezi čtyřma očima mu sdělil, že ten styl psaní velice dobře zná a že autorem rozhodně není Vlastimil Rada, a udělil knize kulaté schvalovací razítko.

Jaroslav Seifert zmiňuje dokonce jméno toho slušného úředníka, jen nevím, na které stránce, zda to bylo nahoře, či dole. Nepovažuji to za podstatné.

Za podstatné mám, že knihu Poláčkovu, její první vydání podepsané Vlastimilem Radou jsem před lety koupil za pouhou dvacku v antikvariátu a že tento důkaz lidské slušnosti, ač nebyla výrazem odboje, spíš legalismu, se nachází v mé knihovně v druhém fochu odspoda, v první řadě vpravo.

Onen jistý se může klidně přijít přesvědčit. Vstupné nevybírám. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.