Ivan Štern: Závěr Klausovy politické kariéry a jeho muži

10.03.2012 18:11

Není na tom nic neúctyhodného, ani ponižujícího, jestliže se prezident za rok, kdy mu skončí mandát, vrátí na svoji alma mater, tedy na pražskou Vysokou školu ekonomickou, a začne zde působit v roli profesora.

Ivan Štern: Závěr Klausovy politické kariéry a jeho muži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Učitelská dráha ostatně představuje za každých okolností důstojné zakončení kterékoli profesionální cesty a u vrcholného politika se s tím jaksi automaticky počítá.

Václav Klaus navíc na této škole, která je pověstná konzervativním založením, nebude mít nikdy nouzi o dostatek posluchačů a její aulu maximu nepochybně bude plnit do posledního místečka.

Obávám se ale, že tak jednoduché to nebude. Nejvíc pravdě se patrně přiblíží série přednášek, na kterou se v té době už bývalý prezident vydá na pozvání, jako i dosud, soukromých iniciativ v Americe, popřípadě v Austrálii. Důvodem, proč sérii dá přednost, vedle jisté její prestižnosti budou nepochybně i nesrovnatelně vyšší honoráře. Avšak přednášky toho typu nebudou mít dlouhého trvání. Jen do té doby, dokud bude Václav Klaus zajímavý svými neměnnými, spíš ideologicky podbarvenými a exotickými postoji k otázkám oteplování, globalizace a občanské společnosti a dokud na něm bude ulpívat ódium bývalého prezidenta jakési exotické země uprostřed Evropy, ležící kdesi vedle Ruska.

Nemyslím si, ač se to dnes tak nejeví, že sám Klaus stojí za očekáváními, která jsou v dané chvíli v mediích vyvolávána v souvislosti s možným pokračováním jeho politické kariéry v příštím roce. Každé takové pokračování fakticky představuje politický pád. Navíc pád naprosto zbytečný. Patrné je to kupříkladu vidět na Vladimíru Špidlovi. Dosáhl politického vrcholu, dokonce i na evropské úrovni, a nyní místo aby v roli kupříkladu vysokoškolského učitele zúročoval dosavadní špičkovou politickou kariéru, bezradně v politice těká a jeho soudruzi ve straně si s ním v zásadě nevědí rady.

Ono očekávání, jež je vzbuzováno kolem Václava Klause, domnívám se, je spíš dílem lidí kolem něho. Lidí, pokud jde o ně samotné, naprosto nevýznamných, jimž odchodem Václava Klause hrozí politická, ale i společenská nicota. Bude snad za rok uveřejňovat Právo výroky bývalého poslance a nyní poradce Klausova Payna o Evropské unii, jež svým obsahem, kdy Payne tvrdí, že Unie je od samého počátku špatně založený projekt, jsou více než diskutovatelným názorem projevem naprosté politické negramotnosti? Koho za rok bude zajímat, že jakýsi Petr Hájek, dnes prezidentův tajemník či něco takového, nepochází z opice? Obávám se, že nikoho. To je ona noční můra, která těžce zavaluje mysli těchto pánů, uvyklých se vyhřívat na vyhřáté louce mocných, kteří, pokud někdy něco uměli, tak díky povalování se na výsluní, už to dávno zapomněli.

Je pravda, že žádný z nich své kroky nepodnikal a nepodniká bez tichého souhlasu šéfa. Můžeme snad z toho usuzovat, že sám šéf zamýšlí politickou kariéru nepověsit na hřebík, a naopak v ní pokračovat? Ale jak? Jako evropský poslanec, což by se líbilo poradci Paynovi? Aby kdykoli, když vstoupí do sněmovny ve Štrasburku, na něj drtivá většina poslanců bučela, jak na něj bučela při jeho prvním a současně posledním vystoupení před nimi?

Nemyslím si, že Evropa je pro Václava Klause onou zaslíbenou politickou zemí. Příliš si to s ní svými bizarními názory a postoji rozházel. Nadto politici jeho typu tu nepředstavují žádnou sílu. Pokud nenarážejí alespoň na zdvořilou lhostejnost, jsou nanejvýš k politování. Znát je to na postavení evropských poslanců za ODS po tom, co odešli z Evropské lidové strany a spojili se s britskými konzervativci. Na evropskou politiku ztratili i ten malý vliv, který dosud měli, a v porovnání s poslanci z naší strany lidové, několikanásobně menší, jsou na evropské scéně opravdovými politickými trpaslíky.

Navzdory předchozím vývodům, jsem přesto přesvědčen, že se dočkáme ještě mnohých překvapení. Nicméně se nemohu zbavit přesvědčení, že úspěšná politická kariéra Václava Klause, alespoň z pohledu jeho samotného, jaksi nakonec vyšumí do trapného ztracena. Podobně jako se děje u Vladimíra Špidly pro jeho nešikovnost a jako se stalo u Miloše Zemana pro jeho přebujelé ego. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…