Ivan Votava: 1. máj

01.05.2019 21:19

"Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj".

Ivan Votava: 1. máj
Foto: archiv PL
Popisek: Lidový dům

Ano, byl pozdní večer, ale pár dní před prvním májem a já do stal do e-mailové schránky zprávu z Lidového domu.

V příloze prý mám pozvánku na oslavu 1. Máje, která se tentokrát uskuteční na nádvoří Lidového domu, Hybernská 7, Praha 1. Ústřední tajemník se těší na setkání a příjemné popovídání o všem, co nás zajímá.

Pomalu jdu do kolen. Prý si budeme povídat o všem co nás zajímá. Netuším kdo to jsou ti "nás". Nevím jak, ale budu muset ty "nás" nějak identifikovat. Že by to byl někdo z vedení strany se mi nějak nezdá. Léta se s tím plebsem z členské základny nebaví, tak proč by si měli začít najednou, z ničeho nic, notabene příjemně, začít povídat teď a zrovna na prvního máje. Svůj díl lásky si přece vyčerpali na sjezdu. Ale třeba to nádvoří je ideálním místem, které ponouká k vyznáváním lásky. Ke komu? K čemu? No přece z lásky ke svým funkcím. Anebo, že by se ústřední tajemník konečně dostal k postu monarchy a začal o sobě mluvit v množném čísle?

Kdysi, když byli socani ještě normální, tak dokázali na pražském Výstavišti okolo sebe soustředit spousty lidí. Ale pak se něco zvrtlo. Z Výstaviště od Křižíkovy fontány se socanské oslavy přestěhovaly na Slovanský ostrov za krásnou budovu Žofína. Velkolepý objekt, ze kterého dýchá historie. Historická strana, oslavy historicky skromnější a skromnější a ... . Už ani straníci na tyhle oslavy nechodí. No a teď nádvoří Lidového domu. Komorní prostředí, plné vzájemného porozumění. Nepochybně se tam sejdou kluci a holky co spolu mluví. A bacha, zajistit aby tam nepřišel někdo cizí. Prostředí by se mohlo proměnit na plné vzájemného neporozumění.

Ale stejně se tam budu muset jít podívat. Co když to bude poslední možnost se tam dostat. Až se z Liďáku stane hotel či obchodní centrum, nebo velkokapacitní parkoviště, tak tam už nepáchnu. To víte, Altnerovi dědici jsou Altnerovi dědici a vládní strana ctí zákony, zejména ty, u jejichž zrodu stála.

Takže teď budou oslavy na nádvoří a příště nejspíš v kanceláři Ústředního tajemníka. Pokud ovšem ještě bude nějakou mít. Ale je tu jedna možnost. Firmy TOI TOI a Johnny servis půjčují kadibudky. Třeba se poslanci na jednu složí a strana si jí bude moci najmout. Otázkou ale je, kdo bude ochoten věnovat pouhopouhý jeden metr pro její osazení.

... hrdliččin zve ku lásce hlas:
„Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!“

A klidně si mě kritizujte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla