Ivana Haslingerová: Vyčuraná kariéristka Karolina Peake "Nejsem jako já"

22.04.2012 15:48

Když už se konečně zdálo, že po zastavení členství Víta Bárty ve straně VV bude moci Nečasův kabinet začít konečně v klidu pracovat, protože se VV v očích pana premiéra očistily od jím tak nenáviděné ABL, tak z ničeho nic oznámila 17. dubna 2012 místopředsedkyně vlády Karolína Peake, že z takto očištěných VV odchází a zakládá "novou politickou platformu", jež má podporovat koalici a do níž má vstoupit celkem deset poslaneckých přeběhlíků z VV.

Ivana Haslingerová: Vyčuraná kariéristka Karolina Peake "Nejsem jako já"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Tak to tu ještě nebylo, aby hned deset přeběhlíků založilo v parlamentu frakci. Tím se dostává éra přeběhlíků, s nimiž od revoluce strany marně bojují, na opravdu novou úroveň. Jen mi matně napadá, že měl pravdu kdysi Miroslav Sládek, když požadoval, aby při odchodu ze strany v průběhu volebního období byl poslanec nahrazen druhým v pořadí, protože voliči dali hlas straně, ne jemu. Ano, jiná věc by byla při jednokolovém většinovém volebním systému, ale při poměrném, jako je tomu u nás, je to pravda. Voliči volí stranu, případně kroužkují člověka v ní. Podle čeho se také mají jinak orientovat, když kandidát se zpravidla voličům představuje výhradně pomocí fotek na bilboardech financovaných stranou.

Pokud se toto rozmůže v takovém měřítku a pokud bude za to paní Peake, jak se proslýchá, odměněna dokonce místem ministra spravedlnosti, pak už nikdo nebude volbám věřit. A ani sami šéfové stran si nemohou být jisti, že nejsou některým kariéristům dobří jen k tomu, aby jim poskytla jejich strana peníze na drahou kampaň a na dosažení vrcholu v jejich politické kariéře (peaked znamená dosažení vrcholu) a pak je odkopnou. Šance na post ministryně spravedlnosti se nenabízí každý den a to je pěkný vrchol pro člověka, který se zasloužil o vstup do parlamentu jen několika fotkami v plavkách. A pro velkou stranu je to snadná politická korupce a nic nestojí, takže to není úplatek natož pak půjčka.

Samozřejmě, že tito přeběhlíci vše zdůvodní krásnými frázemi. Paní Peake prý (najednou) "nesouhlasí s destruktivní politikou strany". Krásná fráze za níž se dá schovat cokoliv. Ve vládě ale zůstává. Bodejť ne, když má takový post. Jen nějak zapomíná, že post získala díky VV Víta Bárty a její předvolební podbízivé rétorice, jak budou VV vše dávat do pořádku, jak budou bojovat s korupcí... Jak správně vyjádřil v dnešních Glosách Miroslav Macek: "Summa summarum: vyčuraná kariéristka, která si může dát na štít heslo „Nejsem jako já“. Jo, a vsaďte se, že jak premiérovi Nečasovi, tak zásadovému Schwarzenbergovi s jeho staletími kultivovanou morálkou to bude úplně egál a budou se zaklínat módním zaklínadlem „Hlavně uskutečnit reformy“…."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Fragmenty.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …