Ivana Šuláková: Cirkulárka v obýváku

31.08.2013 15:28

Jarek Nohavica v jedné své písničce zpívá, že Ostravsko je „region razovity". V tom se určitě shodneme všichni. Lidé v našem kraji a jejich způsob života se někdy tak zásadně liší od Čechů žijících třeba jen 400 kilometrů směrem na západ, až si někdy můžeme říci, že nebýt společného jazyka, mohli by nás cizinci považovat za úplně jiný národ. Autorka Poznámky je ale přesvědčena o tom, že i lidé v našem kraji, vzdálení od sebe jen pár desítek kilometrů, nám někdy mohou připadat tak trochu jako mimozemšťané.

Ivana Šuláková: Cirkulárka v obýváku
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Moravskoslezský region je mnohem širší oblastí než Ostrava a její blízké okolí. Právě lidé z krajské metropole na to často zapomínají, protože oni sami bydlí v onom pověstném pupku kraje. Když se ale pořádně porozhlédnete, zjistíte, že i v tomto poměrně malém teritoriu se můžeme mezi sebou hodně lišit. Ostatně, stačí se zaposlouchat do kakofonie zvuků v hromadné dopravě a hned je vám jasné, který ze studentů mířících do školy pochází z Ostravy a který z malého města či z venkova. 

No, jen si to vyzkoušejte sami! Odkud asi je dvojice lidí pochvalující si atmosféru zbrusu nového music baru? A kde bydlí mladá slečna popisující nový přírůstek do rodiny obnášející párek pěkně rostlých králíků? Když se k tomu na ni pozorněji zadíváte, zjistíte i to, že na rozdíl od své spolužačky nemá dlouhé umělé gelové nehty na rukou a boty na jehlách, protože by na nich zřejmě nedošla ani na autobusovou zastávku. 

Baví mě pozorovat podobné rozdíly, i často neúspěšnou snahu lidí je za každou cenu setřít. Třicetiletého muže v obleku s notebookem na kolenou sice mohu považovat za úspěšného manažera nadnárodní firmy, který nevytáhl paty z města, ale jen do té chvíle, než potká kamaráda a dají se společně do řeči „po našemu". 

A proč o tom mluvím? Vypozorovala jsem totiž ještě jednu rovinu odlišnosti lidí z různých částí našeho kraje. Bohužel, je to rovina - kriminální. Rukama mi totiž denně procházejí policejní hlášení o spáchaných lumpárnách a z nich lze vyčíst tolik zajímavostí. Například zatímco v Ostravě dominují přepadení, krádeže peněz, dokladů či aut, na venkově mají lidé úplně jiné priority: pytláctví, krádeže dřeva a člověče z města div se - třeba i krádež býčka z pastviny. 

Žasnete? Já ne. To jsou totiž přesně ony rozdíly mezi životem ve městě a na venkově. Je mi jasné, že ukradený býček už zřejmě skončil na pekáči a v mrazáku. A taky dřevo je někde pěkně naskládané v kůlně, protože zima se blíží a bude zřejmě tuhá, což lidé z venkova cítí daleko intenzivněji. Ostravanovi to může být jedno. Doma má ústřední topení a maso nakoupí v supermarketu i v noci. No, dovedete si představit, že by v obýváku cirkulárkou porcoval kládu do krbu nebo si na balkóně udělal domácí zabíjačku?! 

Publikováno se souhlasem vydavatele. Komentář zazněl v púořadu Poznámka  |  Stanice: ČRo Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…