Iveta Kišová: Ani já studentka s sebou nenechám vláčet!

20.10.2015 19:33

Otevřený dopis ministryni školství Kateřině Valachové

Iveta Kišová: Ani já studentka s sebou nenechám vláčet!
Foto: Redakce
Popisek: UJAK

Vážená paní ministryně,

to, co jste nám, studentům UJAK oboru Speciální pedagogika - učitelství, nabídla dne 16. 10 . 2015 na stránkách MŠMT za možnost dostudování, je zcela NEREÁLNÉ.

1) Obor Speciální pedagogiky pro učitele na Masarykově univerzitě v Brně je jediný studijní obor, o kterém lze uvažovat jako o teoretické možnosti, která by vedla k našemu dostudování. Na studijním oddělení této fakulty mi však bylo sděleno, že se na tento obor nemohu přihlásit ke studiu, jelikož nemám vystudované bakalářské studium oboru Speciální pedagogiky ( v době mých studií na  VŠ - Pedagogická fakulta UP Olomouc ještě neexistovaly bakalářská studia). Kdyby se však přihlásilo všech 526 studentů UJAK oboru Speciální pedagogika - učitelství na tento obor a byli by teoreticky přijati, pak akreditace tohoto studijního oboru končí 31.12. 2017 a zcela nepochybně by pro velký počet studentů nebyla prodloužena a byli bychom ve stejné situaci jako nyní.

2) Ostatní nabízené studijní obory na veřejných VŠ, které jste nám nabídla, mi po absolvování neumožní vykonávat svoji práci, nezajistí mi tedy požadovanou kvalifikaci, toto studium je mi tedy k ničemu. Žádná z těchto univerzit nemá totiž akreditovaný obor Speciální pedagogika - učitelství.

3) Obory Učitelství pro 1. stupeň ZŠ ze seznamu záměrně vynechávám, jelikož mi bylo na studijních odděleních příslušných fakult řečeno, že jde o zcela nové desetisemestrové studium a to určitě jako možnost dostudování pro nás, studenty 8 měsíců před státními závěrečnými zkouškami, jste nemyslela.


Prosím, naše paní ministryně, kde tedy mám POKRAČOVAT ve studiu, abych zde získala vzdělání, díky kterému bych byla kvalifikovaná jako učitelka na 1. stupni ZŠ ?


Ve sdělovacích prostředcích slyším, že se nenecháte studenty vydírat, ale ani já studentka s sebou nenechám vláčet!!!! MŠMT mě na UJAK svým písemným doporučením poslalo studovat, nyní mi nejste schopni nabídnout dostudování a posíláte mě studovat obory, které mi kvalifikaci nezajistí.
Vážená paní ministryně, upozorňuji Vás na skutečnost, že v celé této kauze stát selhal a ministerstvo školství také. My studenti UJAK zvažujeme podat hromadnou žalobu na stát o náhradu škody majetkové i nemajetkové.

A na závěr jedno osobní konstatování, říkala jste nám, jsem Vaše ministryně, věřte mi, slíbila jste pomoc při dostudování. A já osobně tuto pomoc postrádám. A hlavně postrádám ochotu řešit naši situaci, snahu nám pomoci, snahu jednat s námi studenty, vyslyšet naše názory, pomoci nám dostudovat na UJAK. Z Vašeho vyjádření ve sdělovacích prostředcích předpokládám, že plánovaná schůzka s Vámi dne 18.10. v 18 hodin na MŠMT je tedy zrušena nebo stále platí? Mám již zarezervovaný autobus, nevím, na čem jsem, zda nás, studenty chcete či nechcete přijmout, jak Vás prosíme?

Stále věřím, že nalezneme společnou řeč, která by byla opravdu REÁLNÁ a vedla k našemu dostudování.

S pozdravem Iveta Kišová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty