Ivo Fencl: Byly Rychlé šípy skutečně tak rychlé?

23.08.2017 7:33

Pro mnoho děcek je typické, že berou všechno doslova. No, a některým to zůstane do mládí. Mnohé útržky této pitvorné vlastnosti chovám ve svém nitru dosud i já a jinak by mě asi jen horko těžko napadlo řešit podobně absurdní otázku, jakou čtete v titulku, a totiž: Byly vlastně Rychlé šípy rychlé anebo nebyly?

Ivo Fencl: Byly Rychlé šípy skutečně tak rychlé?
Foto: Rychlé šípy- archiv Literárních novin
Popisek: Rychlé šípy

 V následující studii nicméně kvůli zjednodušení pomíjím (původně) nekomiksovou trilogii Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta a současně se i soustřeďuji na další kuriózní otázku, pobíhá-li snad Rychlonožka nějak výrazněji nežli ostatní statní členové onoho vzorového klubu Mladého hlasatele, či jeho přezdívka postrádá oprávnění.

Už koncem jednoho z těch nejranějších dobrodružství Rychlých šípů nazvaného Černí jezdci dychtí po vlajce (na str. 11 souborného vydání) přece tento hoch slibuje:
„Pomohu vám vyhrávat závody!“

Respektive (v pozdější verzi): „Pomohu vám vyhrát všechny závody.“

Což je fajn. Ale pomáhal pak skutečně? Anebo se jednalo pouze o plané brepty? Postupujme tentokrát skutečně systematicky a bod po bodu čili díl po dílu. Jejich názvy píši tučně.

Rychlé šípy nalézají Pátka. Zatímco se Mirek Dušín hrdě (a hrdinně) rozebíhá za chlapcem Velnerem; který chce střemhlavou šipkou skočiti pod parní lokomotivu, anžto ve škole nepropadl podlahou, nýbrž rovnou do nižšího ročníku; zbývající Rychlé šípy k běhu jaksi jen nakročují. U Rychlonožky nicméně nedojde ani k nakročení.

Rychlé šípy na prázdniny. Až koncem příběhu zříme Rychlonožku poprvé v celičkém seriálu utíkat. Fajn! Ale zrovna tak si to metelí Metelka i Dušín a všichni vespolek stačí ještě metat šišky.

Rychlé šípy hrají divadlo. Rychlonožka se sice podruhé dá do běhu, ale jen aby zbaběle prchl z jeviště, na němž se neprozřetelně převlékal.

Rychlé šípy a Samoletka. Rovněž v tomto příběhu se Rychlonožka rozbíhá, a to s parapletem nad hlavou a aby skočil do propasti. „Takhle jsem neletěl ani tenkrát, když jsem spadl ze schodů do sklepa!“ dí.

Rychlé šípy shánějí desky. Hluboko před érou cédéček uniká Rychlonožka trojici holomků, která připomíná budoucí „kočičí“ Bratrstvo. Ještě to ale Bratrstvo není, ten nápad teprve přijde.

Rychlé šípy proti Dlouhému Bidlu. Klub uspořádá až nelidský hon na hocha zvaného Dlouhé Bidlo a uhání podle dřevěné ohrady. Jednu dvojici utváří Rychlonožka s Jindrou a hle, Rychlonožka letí první a první se i chrabře vrhá po kradených Mladých hlasatelích. Přežene to (bohužel) a z týdeníků máme takřka drť.

Rychlé šípy vracejí talisman. Rychlonožka prchá v hrůze před Štětináčem a potkanem v jeho prstech, ale zachrání jej postarší A. Zavadilová.

Rychlé šípy přijímají nováčka. Známý Rychlonožkův útěk před psiskem Bublinou „To je jistě vzteklý pes!!... Jejkote mankote, jejkote mankote!!“ kvílí, ale osobně se domnívám, že strach do jisté míry předstíral. Proč? Aby pobavil kamarády.

Rychlé šípy a trosečníci. Rychlonožka peláší, aby upozornil na dva kluky v loďce, již strhla dravá řeka.

Rychlonožka vítězí nad přesilou. “Moudřejší ustoupí,“ říká se a Rychlonožka uniká Bratrstvu i jeho spolčencům za potok. „Vzdej se, vzdej se!“ řvou. Chrabrý Šíp však plácne lávkou o hladinu se slovy: „Žádosti se nevyhovuje!“

Rychlé šípy v cizím táboře. Ve skutečnosti jsou jen u dotyčného tábora. A co se nestane? Rychlonožka „10 let nekýchl“ a... Kýchne. Klub nato „bere roha“ a pouze Rychlonožku zříme unikat přímo potokem: „Voda nevoda, bahno nebahno…“

Jindra Hojer visí nad propastí, Jindra Hojer uniká vzdušnou cestou. Není zvláštní, že pro tyto honičkové díly nebyl místo Jindry využit právě Rychlonožka?

Rychlé šípy a rozjetý vůz. Mirek titulní vůz doběhne, zatímco Rychlonožka popadne před vozem na pískovišti prcka a uhání do bezpečí co namydlený blesk. Rychlé šípy později zažijí obdobné situace i s rozjetou tramvají a s rozjetým nákladním vagónem.

Rychlé šípy čtou dopis z láhve, Rychlé šípy a rozpadlý klub Mladého hlasatele. Rychlonožka a dva další členové klubu honí hocha, jenž trefil kamenem do hlavy Jindru, a úvodem druhé z dílů se Rychlonožka dostane do čela: „Stůj! Stůj! Sekni sebou!!“

Rychlé šípy v objetí kouzel. Rychlonožku v činžáku vyděsila „zelená světýlka, magické kouzlo", i prchá v hrůze se schodů.

Rychlé šípy se prozrazují. Všech pět Rychlých šípů chce horempádem zmizet před příšernou Jeremiáškou a zrovna rychlý Rychlonožka uniká poslední. Možná mu ale vadilo přestrojení.

Rychlé šípy a strašidlo. Rychlonožka prchá před Bratrstvem s Jeremiáščinou knihou kouzel a na posledním obrázku se Rychlé šípy vespolek rozběhnou za Dlouhým Bidlem skrytým pod prostěradlem.

Rychlé šípy ničí knihu kouzel. V pochmurné sérii příběhů o ďábelské Jeremiášce si Rychlonožka skutečně zaběhal a tentokrát pádí i s Bublinou po mostě. Za nimi Dlouhé Bidlo a Bohouš. Knihu kouzel by rádi zle zužitkovali.

Rychlé šípy v ohni pátrání. Náleží noha na pátém obrázku Rychlonožkovi? To zůstane záhadou.

Rychlé šípy a první led. Rychlonožka a Metelka uhánějí po ledě pro prkno, na kterém Mirek podá pak svůj zimník topícímu se chlapci.

Rychlé šípy a ježek v kleci. Klub Rychlých šípů vyrazí proti tlupě Pepíka Lachtanů, aby srdnatě prorazil obklíčení, a v čele je Rychlonožka, byť má po boku Mirka.

Rychlé šípy objevují psí hřbitov. Pokus prorazit obklíčení nevyšel, i Šípy vběhnou do nejbližšího domu, a všimněte si, že ten nápad dodal právě Rychlonožka. Do průjezdu ovšem kluše poslední.

Rychlé šípy pronásledovány pomatencem. Rychlonožka opět prchá poslední, a to na pěti obrázcích, ale skoro se natáhne přes bednu.

Rychlé šípy na stavbě silnice. Elánu plní Rychlonožka a Červenáček se jako lasičky hrnou ke staveništi. Rychlonožka odbrzdí „závodní“ vozík, rozbíhá se a... „Ševce ve snu viděti – hrozné neštěstí!“

Rychlé šípy stěhují pohovku. Rychlonožka pohovku touží stěhovat se schodů sám a s rozběhem.

Rychlé šípy u výbuchu patrony. Rychlonožka uhání v čele pelotonu, aby zvěděl, co leží na dně rokle. Příběh kreslil Václav Junek.

Rychlé šípy zkoušejí nového člena. Popoběhl Rychlonožka za tlustým Bambusem, rozjíždějícím se na kole? Těžko říct. Opět kreslil pan Junek.

Rychlé šípy prchají ze skal, ale jen Rychlonožka se natáhne.

Piskloun a Tlouštík jdou za příhodami. Kým byla horda běžců, která odstartovala magické dobrodružství dvou kamarádů ve dvorečcích? Nevíme. Ale nebýt jí, Pískloun a Tlouštík by se neukryli v průjezdě. Jsem si jist, že o této hordě časem ještě někdo vymyslí apokryfní příběh.

Tlouštík uniká Bratrstvu k. p. Sportu zdar a tomu Fischerem zobrazovanému zvlášť!

Rychlé šípy jdou na trilobita. Rychlonožka se rozbíhá a útočí kladívkem na titulní zvířátko.

Rychlé šípy vítězí nad Bratrstvem. Písklouna pronásledují Štětináč a Bohouš, takže si filuta podvrtne nohu, načež členům zlolajného Bratrstva lstivě tvrdí, že „je asi zlomená".

Rychlé šípy na pouti. Rychlonožka přímo letí a obdobou bude díl, kde dojíždí do cíle Dlouhé Bidlo na kolečkových bruslích (a podobně katastroficky).

Na pomoc zajatci. Invaze v Normandii? Kdeže. To se jen Rychlé šípy vrhají z voru a necek na břeh do obrovské bitvy. Rychlonožka však staticky setrvá v neckách.

Na nepřátelském ostrově. Rychlonožka se v běhu poprvé potí. Ale strachy.

Rychlé šípy pronásledovány vrátným. Rychlonožka letí jak šídlo ze skrýše pod pytli, vždyť po něm přeběhla myš. Chodbami chlapeckého domova uhání pak s chlapci Rychlých šípů.

Provazochodcovým dětem pomoženo. Rozbíhá se tu Rychlonožka? Kdo ví.

Na večerní hlídce. Na konci příběhu se Rychlé šípy rozběhnou do schodů a Rychlonožka sebou (opět) praští.

Honba za odcizenou knihou. Rychlonožka v honičce minimálně dvakrát v čele!

Na Hadím vrchu. Rychlonožka běží zvěstovat, že Červenáčka uštkla zmije, ale uštknutý za ním pádí rychleji!

Rychlonožka na podivné stopě. Rychlonožka se žene ke kolu, které okukují jeho kolegové z dílny, prahnoucí kopírovat Jena Tleskače.

Rychlé šípy pátrají po kole. Poté, co Rychlonožkův bicykl zmizel, řítí se „Ježoun" za mistrem Šindelčíkem. Rychlé šípy pak naslouchají za dveřmi, ale učeň Strašoun prudce otevře a zahlédne ještě Rychlonožkova „perka". Rychlonožka, který má být nejrychlejší, tudíž opět utíkal poslední a vyzradil ostatní.

Rychlonožka je prozrazen. V běhu do schodů činžáku se Rychlonožka propracuje na hezké druhé místo. Ale i na první. A motivace? Jako jediného jej mohou identifikovat pronásledovatelé alias potenciální tvůrci nového létacího kola.

Rychlé šípy v bitevní vřavě. Ačkoli Rychlonožka vede tzv. Základní četu za zteče na „Pevnost Podkováků“, běží poslední.

Rychlé šípy varují před tenkým ledem. Při běhu na pomoc dalším topícím se hochům se Rychlonožka drží za Mirkem. Je to něco platné, ale dva z hokejistů stejně utonou.

Rychlé šípy na sáňkařské závody. Rychlonožka letí prvý vzhůru po schodech pro sáňky.

Rychlé šípy svědky zlého činu. Rychlé šípy urputně stíhají uliční zloděje a Rychlonožka se propracovává ze čtvrté pozice do čela a skáče muži na hrdlo.

Rychlé šípy sbírají poštovní razítka. Radostný Rychlonožka přibíhá s razítkem Lomnice nad Popelkou.

Rychlé šípy na kolečkových bruslích. Rychlonožka jako jediný „kopíruje běhy“ Dlouhého Bidla.

Rychlé šípy objevují totem, Rychlé šípy vítězí ve hře o totem. Otloukánek Rychlonožka marně prchá před šiškami Potápníků, ale ve finále je to on, kdo šišce přece uniká, dobíhá k totemu a povalí jej.

Rychlonožka ve snu vynálezcem. Rychlonožka se rozběhne a vyskočí před očima vlastní mámy oknem. Je to vůbec vtipné?

Rychlé šípy radí: nepijte na ovoce! Rychlonožka přibíhá se zvěstí, že se Jindra „u stanů“ svíjí bolestí.

Rychlé šípy staví obojživelný vůz. Rychlonožka přibíhá s novinou, že Bratrstvo staví také takový vůz.

Rychlé šípy na sjezdu klubů. Ráno Rychlonožka dobíhá k nádraží, protože se prý vracel do „šestého pokoje na piáno pro karbanátky".

Rychlé šípy sestupují do dolních ulic. Při běhu do schodů je Rychlonožka mezi kamarády uprostřed.

Rychlé šípy bojují o 46 lahví. Rychlonožka „vezme roha" ze zajetí a přiveze pomoc.

Rychlé šípy opět pod vlastní střechou. Rychlonožka a Červenáček přibíhají celí šťastní na schůzku.

Rychlé šípy zápolí s Jedovatým dědkem. Když domovník vyhání kluky z domu, běží za Rychlonožkou ještě Jindra. Oba tak zůstali „na chvostě".

Rychlé šípy končí honbu za Fan-tanem. Během honičky se Rychlonožka mezi Rychlými šípy propracuje z posledního na třetí místo.

Rychlé šípy unikají potupě. Při nočním útěku před „Zelenými vestami“ jsou Rychlonožka a Jindra (naopak) na čele!

Rychlé šípy dávají nocleh Potápníkům. Rychlonožka běží zamknout klubovnu.

Rychlé šípy bojují o svou vlajku. Během útoku na Zelené vesty dojde k překvapení. Rychlonožka neutíká. „A tak krůček za krůčkem, už jsme tady za můstkem!" mumlá.

Rychlé šípy se skrývají hlídačům. Rychlonožka s Jindrou prchají parkem do křoví.

Rychlé šípy běží za zloději kufrů. Rychlonožka opět skáče zloději za krk, ale tentokrát je odmrštěn: „Júú – to se řekne, tohleto!! Takhle se, prosím, zachází s dítětem jedva odrostlým!" Načež zůstane za pronásledování halamů předposlední.

Rychlé šípy jezdí na pětikole. Rychlonožka pětikolo dobíhá, když mu „vzalo draka".

Rychlé šípy zachraňují Dlouhé Bidlo. “Zachraňte Dlouhé Bidlo! Já letím pro jeho tátu," volá Rychlonožka. Ujme se řízení záchranných prací a rychlostí a rozhodností předčí i Mirka.

Možná však Dušín prostě Bidlem pohrdá!

Závěr: Pokud v seriálu někdo z Rychlých šípů utíká sám, takřka vždy je to Rychlonožka. Ale ani zdaleka všechny závody jim nevyhrál, jak úvodem sliboval (a vzpomeňme na legendární Mirkův běh, jímž to začalo).

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…