Ivo Fencl: Mudrosloví nejen pro éru viru

07.11.2020 15:33

Dost, ne-li většina lidí má za to, že mudrosloví pro éru viru nutno konstruovat speciálně a například nový Dekameron 2020 není koncipován jinak.

Ivo Fencl: Mudrosloví nejen pro éru viru
Foto: Archiv IF
Popisek: Spisovatel Ivo Fencl

Ve skutečnosti se mudrosloví, která v průběhu života zbudujete jaksi z nitra vlastní osobnosti, nedají ošálit. I za moru, i za míru jsme v jádru stejní. „Člověka nepředěláš, jen se ti vybarví,“ napsal už Karel Čapek a nemusí to být každému po chuti, něco pravdy ale na tom bude. Ba dost, ne-li všechna. Následující zkušenosti ale nevydávejte za jakýkoli vesmír uvnitř jednoho človíčka, tak to, propána, ne, vždyť ani imaginární Marvin Lorenc to nedělá (tak nečiní). Každý jsme z jiného těsta a není ten, aby se svou podstatou zajídal lidem všem. Či zalíbil. Kremrole chutnají všechny stejně , lidi ne. I berme to tak. Avšak nejméně zrnko pravdy na tomhle následujícím tuctu mudrlantství Marvina Lorence bude.

  1. Většina se vždycky mýlí.

  2. Problémem není to, že se v našem bezprostředním okolí na pracovišti chová ten či onen kolega nenormálně, ale je to naopak. Problém, ten se v pracovní době v kanceláři (a i na kterémkoli pracovišti i včetně redakcí) vyvrbí až tenkráte, když se kdokoli pokusí chovat „úplně normálně“.

  3. Svět není černobílý, ale duhou od Kokošky; i když nemáte zrovna dobrou náladu. Ta duha nás obestírá jako perský koberec a každý jsme trochu jiného odstínu. A to samé zjednodušeně? Každý jsme osobnostně někde na škále od jedné do sta. Gay i heterosexuál, komunista i pravičák

  4. Konfliktům se pokud jen možno vyhni. Existuje cosi jako zásadovost úlu a zákonitě dojde v praxi života i na situace, ve kterých některý váš kolega či známý přímo fyzicky prahne po konfliktu. Ale není správné to ignorovat a pokusme se hádku ze své strany alespoň sehrát. Tím se napětí roztříští.

  5. Lhaní není přímo zakázáno a omezujme ho, ale někdy není zbytí, abychom mystifikovali. Tu schopnost uvnitř nás vyvolá především potřeba osobního bezpečí plus bezpečí našich nejbližších. Jste-li ovšem politik, lhát posléze budete i bez vlivu jakékoli úzkosti. Sami uvidíte!

  6. Pokud jste v některé oblasti ega geniální, přízeň poztrácenou právě genialitou, kterou se vymykáte normě, si u lidí získáte zřetelnou deklarací vlastního tápání v jiné oblasti. Přiznáte třeba, že neumíte čistit zahradní bazény. Přiznáte kupříkladu, že neumíte nahazovat. Přiznáte... No, ale často vám zatnou tipec stejně.

  7. O psychologii ženy ustaňte racionálně uvažovat už ve vteřině, kdy jste s tím omylem začali. Už Stevenson to řekl: „Zde rozum ztrácí moc, a proto neplýtvejte argumenty: stačí, když vám řeknu, že jde o milostnou záležitost.“

  8. Jestliže necítíte vyjadřování se slovy jako vlastní osvobozování, máte handicap; což překvapivě platí i v éře podléhající vizualizaci. Dál a dál. A jsou to bohužel či bohudík jen a jen pojmy, kdo ovládá naše myšlení.

  9. Nejste-li rádi sami sebou, máte opět handicap. „Patřit“ jen sobě, to ale umí málokdo. Snad ani Michel de Montaigne to nedokázal...

  10. Vražda spáchaná na exekutorovi není zločinem, i když tváří v tvář hospodinu taky. 

  11. Když se vymlouváš, tak, proboha, vždycky uváděj jen jeden důvod.

  12. Opatrně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla