Ivo Hartmann: Dluhová krize pokračuje

30.03.2012 15:32

Dluhová krize eurozóny ani zdaleka nekončí. Ministři financí zemí eurozóny se dnes znovu potkají v Kodani, aby si vyříkali, zda zdvojnásobit objem prostředků v záchranném fondu ESM (European Stability Mechanism).

Ivo Hartmann: Dluhová krize pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

V úterý to doporučil šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje nejvyspělejší země světa.

Generální tajemník OECD Angel Gurría to řekl během prezentace ekonomické studie, která se věnuje stavu Evropské unie a eurozóny. Shoduje se tak s doporučením Evropské komise, která navrhuje navýšit záchranný fond na 940 miliard eur. Navýšení prostředků v záchranném fondu nazývaném euroval však není dostačující k obnovení hospodářského růstu. Zcela jistě pomůže uklidnit situaci na nervózních a nedůvěřivých trzích ve vztahu ke společné evropské měně.

Stabilita eura je důležitější, než jsme si často schopni připustit. Podaří-li se rozumně ustát euro, vyhneme se devastující ekonomické tsunami. Závažné problémy však i tak zůstanou. Země eurozóny v letošním roce téměř neporostou. Předvídaný 0,2% procentní růst ekonomiky je určitě lepší než strmý pád z roku 2009. V Evropě ale máme 24 milionů nezaměstnaných a nezaměstnanost mladých dosahuje v některých zemích rekordních 50%. S tak vysokou nezaměstnaností těžko zamezíme dalšímu zadlužování, nechceme-li zcela opustit principy solidarity. To by naštěstí v demokratické Evropě 21. století šlo velmi těžko. Sama OECD ve svých závěrech hovoří o tom, že je důležité zvýšit sociální benefity, snížit nerovnost a sociální vyloučení.

Přesto bude muset Evropa zvýšit svou konkurenceschopnost a produktivitu, chce-li si svůj standard nejen udržet, ale v dohledné době i zvýšit.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…