Ivo Strejček: Dvě „drobnosti“, které bychom neměli přehlédnout

07.06.2023 11:24 | Glosa

Úterní glosa Ivo Strejčka

Ivo Strejček: Dvě „drobnosti“, které bychom neměli přehlédnout
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Mimo zájem médií probíhá v Bruselu finalizace dohody na pravidlech, podle kterých by členské státy EU měly povinnost pomáhat zvládnout nápor migrantů přicházejících do zemí, jakými jsou Řecko nebo Itálie. Podstatou je tzv. povinná solidarita, která má dát členům EU na výběr – buďto migranty na svá území přijmete dobrovolně, nebo se z této povinnosti „vykoupíte“.

„Na povinné solidaritě je shoda,“ uvádí ČTK, „dojednávají se pouze parametry.“ Ačkoliv prý ještě nebyla stanovena konečná výše „výkupného“, povinnost zaplatit se prý zatím „ustálila“ na poplatku 22 000 eur za každého odmítnutého migranta. Proti „povinné solidaritě“ jsou ostře Maďarsko a Polsko. Česká republika je ve „skupině států vyjednávajících o podmínkách“.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29712 lidí

Je takový přístup českých vyjednavačů akceptovatelný? Již rok a půl je naše země pod tlakem migrační vlny z Ukrajiny tak intenzivní, že náklady na její zvládnutí se naše vláda neodvažuje české veřejnosti ani naznačit - a my se budeme účastnit placení „výkupného“ orchestrovaného Bruselem? Skandální – ale médii (záměrně?) opomíjená - zpráva všem, kteří dnes a denně posloucháme, jak nám budou zvýšeny všemožné daně.

Že by přece jen náznak zdravého rozumu v podobě „rehabilitace“ uhlí? Německý ministr hospodářství Habeck připustil, že zásoby plynu a větrná a solární energie nemusejí v zimě Německu stačit, proto „na základě zvláštního povolení se budou moci rozběhnout tepelné elektrárny“.

Habeck je v německé vládě ministrem za Zelené. Jejich popularita mezi tamními voliči však padá. Němci si začínají klást otázky, čím vlastně v zimě budou topit, když od roku 2024 má být zakázána instalace nových plynových a olejových kotlů, stejně jako topení dřevem.

Má to ale háček. Habeck přiznává, že „nejprve ale musí Evropské komisi zdůvodnit užívání uhelných elektráren, …, a počkat na povolení“! Už ani německá vláda, vláda rozhodující členské země EU, bez které v EU nespadne ani onen pověstný vlas z hlavy, bude čekat na laskavé svolení Bruselu?

A když to musí udělat německá vláda, co potom vlády dalších zemí? Třeba „Bekova“ česká vláda? Lze čekat jakýkoliv náznak vzpoury proti Bruselu od českých politiků jako je například Pekarová Adamová? Co tihle lidé poradí občanům, jak se nejen v zimě zahřát, ale jak vůbec normálně žít ve světě zničeném blouzněním o jakési „uhlíkové neutralitě“? Že si mají obléci dva svetry? To už by snad českým občanům sužovaným nekoncepčním a chaotickým počínání Fialovy vlády stačit nemělo.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…