Ivo Strejček: Neupřímně míněný souboj o „svobodu Tibetu“ považuji za prefabrikovaný výron myšlení západního levicového establishmentu

04.04.2016 8:35

Návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice považuji za příspěvek k posilování všestranných vazeb s touto asijskou velmocí, druhou největší ekonomikou světa.

Ivo Strejček: Neupřímně míněný souboj o „svobodu Tibetu“ považuji za prefabrikovaný výron myšlení západního levicového establishmentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Strejček

Dalo se očekávat, že návštěva hlavy ČLR opět v české politice vyprovokuje, po celých 26 let uměle vytvářenou, vášnivou debatu o přijatelnosti či nepřijatelnosti rozvoje vztahů s tzv. „komunistickou Čínou“ a „boj za svobodu Tibetu“.

S touto argumentací jsem nikdy nesouhlasil a nepřistupuji na ni ani tentokrát. Svobodný obchod je zdrojem prosperity, růstu bohatství a blahobytu společnosti. V takovém prostředí dojde snadněji i ke kultivaci občanských a lidských práv.

Ani nahlížení na současnou Čínu jako na zemi s fundamentalisticky komunistickou ideologií nesdílím. Svět se vyvíjí, stereotypy platné před několika desetiletími dnes neplatí a svádět již dávno vybojované bitvy považuji za kontraproduktivní.

Prázdný, zpravidla lehkovážně a neupřímně míněný souboj o tzv. „svobodu Tibetu“ považuji za prefabrikovaný, neobjektivně jednosměrný výron myšlení západního levicového establishmentu tendenčně pěstovaného  v části českých intelektuálských kruhů.

Čína má nepochybně řadu svých vlastních problémů. Ty si ale musí vyřešit sama, stejně jako řadu problémů, kterých máme až nad hlavu, si musíme vyřešit také my sami. Než neplodný spor o čínský společenský a hospodářský model, upřednostňuji souboj o obhajobu svobody v eurounijním prostoru socialistického kapitalismu.

Autor je bývalý europoslanec, spolupracuje s Institutem Václava Klause.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…