Ivo Strejček: Trapný Johnson a skvělý Knížák

07.06.2022 16:25 | Glosa

Úterní glosa Ivo Strejčka

Ivo Strejček: Trapný Johnson a skvělý Knížák
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Britský premiér Boris Johnson politicky „přežil“ hlasování konzervativních poslanců o důvěře. Získal necelých 59 procent hlasů, což za žádné přesvědčivé vítězství nemůže považovat. Jde naopak o důkaz, že konzervativci zůstávají rozštěpeni.

Aktuální míru rozvratu konzervativců sice Johnsonovi nelze zcela přičítat, své vykonali již jeho předchůdci Mayová či Cameron, přesto Johnson byl a je vším, jen ne konzervativcem. Je velkoměstským liberálem, konzervativce dostrkal k extrémní zelené politice a vtisknul jim progresivistický, fakticky levicový, program. Aby se vyhnul domácím politickým problémům a odpovědnosti za osobní přehmaty, stal se z něho válečník, připravený vehnat Británii a s ní celý Západ do války s Ruskem.

Jeho přežití je výsledkem tristní reality, že nikoho lepšího konzervativci ve Velké Británii nemají. A aby se Johnson včera ještě více zesměšnil, ztrapnil a obnažil personální katastrofu své strany, slíbil poslancům, že pokud v hlasování o důvěře zvítězí, „sníží daně“.

***

Milan Knížák poskytl rozhovor s názvem „Demokracie z naší společnosti pomalu vyprchává“. Názory, které Knížák v tomto rozhovoru formuloval, jsou natolik osvěžující, objevné, otevřené a – statečné, že považuji za nutné některé z nich připomenout. Milan Knížák varuje před dopady rusko-ukrajinského konfliktu na naši společnost a obává se „propadu do nesvobody“. Premiéru Fialovi, který tvrdí, že válka na Ukrajině je naše válka, odpovídá Knížák zcela rezolutně „moje ne“.

Profesor Knížák připomíná i to, co my rozlišujeme sice celá léta, v dnešní době je však takové rozlišení mimořádně cenné: „Odděluji Sovětský svaz a fascinující ruskou literaturu, neuvěřitelné výtvarné umění a monumentální hudbu.“ Co však považuji za výjimečně bystrý a nesmírně statečný názor je následující Knížákův postřeh: „Osoba Zelenského je mi z duše protivná. Navlečen do trapného kostýmu amatérského válečníka, vydírá své spojence, místo aby se pokoušel o nějaké rozumné řešení…“

Celý rozhovor Milana Knížáka je mimořádný. K jeho názorům není třeba nic dodávat, jsou samonosné a komentář nepotřebují. Jsou ale snad důkazem, že o nejvážnější události současnosti – rusko-ukrajinském konfliktu – se snad už může v Čechách mluvit otevřeněji.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty