Ivo Strejček: Za Paulem Johnsonem

17.01.2023 18:02 | Komentář

Ivo Strejček k úmrtí významného britského historika

Ivo Strejček: Za Paulem Johnsonem
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

V hluku prvního kola prezidentské volby zcela zapadla významná ale smutná událost. V úctyhodném věku 95 let zemřel skvělý konzervativní britský novinář a historik Paul Johnson.

Když se mi, a věřím i mnohým z nás, na samotném začátku devadesátých let dostalo do rukou anglické vydání jeho Dějin 20. století, zjistil jsem, že o 20. století vlastně nic nevím. Johnson nepotřeboval k rozsáhlému a strhujícímu vylíčení tohoto století strašlivých válek, bezohledných totalit, ohromujícího růstu bohatství, rozvoje i pádu demokracií příliš mnoho letopočtů. Přesto, anebo právě proto, je výjimečnost knihy dána Johnsonovou mistrovskou freskou historických událostí vykládaných v nejširším kontextu své doby.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17816 lidí

Johnson byl neoblomným zastáncem volného trhu, pluralitní demokracie a konzervativních hodnot. Byl jedním z blízkých spolupracovníků a jedním ze „speechwriterů“ premiérky Thatcherové. Ostatně ona sama tvrdila, že „u Johnsona se učila historii“. Zmínit však pouze Johnsonovy Dějiny 20. století by bylo málo. Byl obdivuhodně plodným autorem. Vedle Dějin židovského národa, Dějin křesťanství, Dějin anglického národa nebo Dějin amerického národa chci za sebe zmínit ještě alespoň jeho tři další fenomenální knihy: Zrození nové doby: devatenácté století, knihu Nepřátelé společnosti a zejména naprosto výjimečnou knihu Intelektuálové.

V této knize, která nese podtitul „od Marxe a Tolstého k Sartrovi a Chomskému“, v detailních biografiích předních západních intelektuálů (počínaje mimořádně odpudivým Rousseauem) strhává těmto lidem masku jejich výjimečnosti, kterou si tito „nadlidé“ s oblibou před společností nasazují. Z mých poznámek nabízím alespoň jednu z Johnsonových myšlenek o těchto lidech: „Nic není pro intelektuály přitažlivější než pocit, že zastupují ‚lid‘. A nic není zpravidla vzdálenější pravdě.“ Johnson odvážně ukazuje morální nedostatečnosti „profesionálních“ intelektuálů - ač oni o sobě s oblibou tvrdí opak, a na příkladech demonstruje, že tito samozvaní „náhradníci boha na zemi“ jsou v drtivé většině jen bezohlednými levičáky a svévolnými konstruktéry umělého ideologického státu se všemi důsledky, které to znamená – rozmachem všemocného státu, oslabováním demokracie a nárůstem útlaku a teroru.

Paul Johnson za sebou zanechal rozsáhlé, inspirativní a svobodomyslné dílo. Až s tragickou symbolikou odchází tento člověk v době, kdy normální svět tradičních hodnot oslabuje a mizí, kdy politika je nahrazována podbízením se (rádoby)intelektuálům, kdy demokracie začíná prohrávat a je nahrazována nepolitickým autoritářstvím, nekritickým klaněním se nepolitickým modlám a vytěsňováním svobody. Paul Johnson nám bude nesmírně chybět, zanechal nám však mnoho cenného!

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …