Jakub Kunert: Cesta ke koruně – Plán na okolkování bankovek

04.02.2019 7:32

Česká národní banka připravila u příležitosti významného 100. výročí vzniku československé koruny seriál o jejím vzniku s názvem Cesta ke koruně. Dozvíte se v něm, jaké významné osobnosti stály u zrodu koruny.

Jakub Kunert: Cesta ke koruně – Plán na okolkování bankovek
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Jedním z nejvýznamnějších dokumentů v Archivu České národní banky, který popisuje události po vzniku Československé republiky, je deník JUDr. Viléma Pospíšila, pozdějšího prvního guvernéra Národní banky Československé. Zápis z konce prosince 1918 dokládá práci na přípravě okolkování bankovek již v této době.

Když dne 29. prosince projednával Vilém Pospíšil s Aloisem Rašínem plán na okolkování bankovek, zapsal si: „probíráme plán okolkování, o majetkové dávce, – napadly mi nalepované kolky.“
Přípravy oddělení měny musely následně již postupovat velmi rychle, neboť ve večerních hodinách na Silvestra, tzn. 31. prosince, již prezentoval Vilém Pospíšil v redakci Národních Listů Aloisi Rašínovi také přípravu kolků – nálepek: „Přijal nálepky – Kombinované se suchou pečetí u tisícky. Jedná již s Unií o tisku nálepek.“

Uvedená Česká grafická společnost „Unie“ měla za úkol vytisknout kolky 1 K a 10haléřové. Naopak tiskárna A. Haase později vyráběla kolky 20haléřové a 50haléřové.

Deníkový zápis Viléma Pospíšila z 31. 12. 1918

Zdroj: AČNB, arch. fond Národní banka Československá, NBČ/765/4

Seriál bude mít celkem 19 příspěvků a bude vycházet od 22. října 2018 do 25. února 2019 na webu ČNB. Seriál připravil Jakub Kunert, hlavní archivář ČNB a přední odborník na toto významné období dějin naší měny.

Vyšlo na webových stránkách České národní banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…