Jakub Šiska: Mládkovy (ne)podporované zdroje energie

30.07.2014 20:19

Podpora obnovitelných zdrojů energie spadla v Česku na bod mrazu. Po aférách s takzvanými solárními barony, způsobených nedomyšleným systémem podpory fotovoltaiky, politici obnovitelnou energetiku prakticky odepsali, přestože je to v Evropě jedno z nejrychleji rostoucích odvětví.

Jakub Šiska: Mládkovy (ne)podporované zdroje energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Zařízení, uváděná do provozu po letošním 1. lednu, už nemají podporu naprosto žádnou. Jedinou výjimkou jsou malé vodní elektrárny o výkonu do 10 megawattů. 

Novela, kterou chce ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předložit vládě, omezuje i to málo, co z podpor, vyplácených na dříve instalované projekty, zbylo. Navrhuje vyplácet podporu jen na část vyrobené elektřiny, zjištěné podle složitého výpočtu. Majitele solárních a větrných elektráren chce také zatížit novým poplatkem za využití distribuční sítě. 

A aby toho nebylo málo, řadou byrokratických překážek prakticky znemožňuje instalaci ostrovních fotovoltaických systémů, tedy těch, které nejsou připojeny k síti a využívají vyrobenou elektřinu na místě. U nás je to věc prakticky neznámá, ale v zahraničí se úspěšně rozvíjí. 

Co naopak ministerstvo mezi podporované zdroje energie zařadilo, je kombinovaná výroba elektřiny a tepla ve spalovnách. 

Ministr Jan Mládek by zřejmě nejraději do podpor zahrnul i jadernou energii, soudě podle jeho vyjádření, že by po krachu tendru na nový Temelín rád vypsal tendr nový. Státní podporu jaderné energetiky však vylučují pravidla Evropské unie. 

Mládkovy představy ovšem nesdílí zdaleka všichni členové vlády. Předložený návrh jde dokonce proti programovému prohlášení kabinetu, ve kterém se píše: „Upravíme zákon o podporovaných zdrojích energie tak, aby nezatěžoval českou ekonomiku a domácnosti, ale využíval těch efektů z podporovaných zdrojů, které jsou vlastní České republice (např. podpora solárních panelů na střechách domácností a firem).“ 

Je tady naděje, že vláda Mládkovy představy v tomto duchu zkoriguje a vrátí Českou republiku mezi země, které z obnovitelné energetiky profitují. Vynaložené peníze se totiž mnoha způsoby vrací, ať už v podobě technických inovací nebo v tom, že si lidé mohou vyrábět proud sami, a snižovat tak své účty za elektřinu. 

Důležitým efektem je také podpora lokálních komunit. V Německu je například téměř polovinu všech kapacit obnovitelných zdrojů vlastní jednotlivci nebo družstva, z nichž některá mají až desítky tisíc členů. 

Z výroby solárních a větrných elektráren profituje i domácí průmysl, protože čím větší podíl obnovitelných zdrojů ta která země má, tím více firem se v oboru angažuje. Není např. náhodou, že německý Siemens patří k největším světovým dodavatelům čistých technologií nebo že malé Dánsko je na světové špičce ve výrobě větrných elektráren.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…