Jan Bednář: Americko-ruská diplomacie zůstává bez úspěchů

12.03.2014 7:30

Napětí ve vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem kvůli Ukrajině přerostlo v pondělí v otevřený diplomatický spor, když americký ministr zahraničí John Kerry odmítl nabídku na přímé jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě.

Jan Bednář: Americko-ruská diplomacie zůstává bez úspěchů
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Jako důvod se uvádí skutečnost, že Rusko zcela odmítá všechny dosavadní americké návrhy, které by měly vést k řešení ukrajinské krize. 

Nejnovější vývoj musíme vidět ve světle toho, co se na diplomatickém poli dělo v minulých dnech. 

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov, se poprvé setkali minulou středu v Paříži na jednání o postupném uvolnění napětí a překonání ukrajinské krize mírovou cestou. Sergej Lavrov však údajně nebyl zmocněn v té záležitosti na místě rozhodovat, a tak v podstatě jen vyslechl americké návrhy, které by měly vést k diplomatickému řešení konfliktu. 

John Kerry prezentoval výsledky předchozích rozhovorů s ministry zahraničí Británie, Francie a Německa a předal Lavrovovi písemný seznam návrhů, které měl Lavrov předat prezidentu Putinovi. „Prezident rozhodne,“ podotkl k tomu doslova Lavrov.

Nic dalšího se ale už nestalo. Mezi americké návrhy patřil návrat ruských vojsk na Ukrajině do kasáren a odzbrojení tzv. krymských milicí sebeobrany, které nemají označené uniformy, ale je známo, že je tvoří ruští vojáci. Na situaci měli dohlížet mezinárodní pozorovatelé. 

Washington dále trval na tom, aby Moskva upustila od jednání státní Dumy o připojení Krymu k Rusku a přestala podporovat připravované nedělní referendum na Krymu v této věci. 

Hlavní část amerického mírového plánu však spočívá v pořádání přímých rozhovorů mezi ruskou a ukrajinskou vládou. Avšak vzhledem k tomu, že Rusko novou ukrajinskou vládu neuznává, nebyl Lavrov v Paříži ani přes naléhání ministrů zahraničí z Británie, Francie a Německa ochoten zasednout k jednacímu stolu s ukrajinským ministrem zahraničí. 

Prezidenti Spojených států a Ruska, Barack Obama a Vladimir Putin, pak spolu hovořili telefonicky v pátek a shodli se jen na tom, že jejich ministři zahraničí budou dál spolu jednat a hledat diplomatické řešení. 

Za této situace, kdy vlastně neexistuje shoda prakticky v ničem, nechce americká vláda posílat Kerryho do Ruska na schůzku s Putinem. „Nechceme tam přijet, aby oni jen říkali na všechno Ne, ne, ne,“ poznamenal k tomu jeden vysoce postavený americký činitel. 

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedla, že Spojené státy chtějí mít „konkrétní důkazy o tom, že Rusko je připraveno se zabývat americkými návrhy“. Současné kličkování zjevně žádným takovým důkazem není. 

Sergej Lavrov ovšem vede dál svou: V ruské televizi řekl, že připravuje protinávrhy k americkému plánu v souladu s požadavky mezinárodního práva. Jejich obsah zatím zveřejněn nebyl, ale Lavrov naznačil, že Rusko neuzná svržení Janukovyče. 

Tím je vlastně řečeno vše – mezinárodní diplomacie nepokročila v řešení ukrajinské krize ani o píď.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …