Jan Bednář: Obama zahajuje novou éru ve vztazích s Kubou

19.12.2014 12:40

Ohlášená změna americké politiky vůči Kubě má v této chvíli velký ohlas ve světě. Většina světových státníků ji uvítala jako historický krok, který má ukončit více než půl století oficiálního nepřátelství mezi oběma zeměmi. Od papeže Františka, přes politické představitele latinsko-amerických zemí a další veřejné činitele, až po mnohé evropské politiky je nyní slyšet slova chvály.

Jan Bednář: Obama zahajuje novou éru ve vztazích s Kubou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Není to ale jednoznačný sbor. Zatímco na samotné Kubě probíhají lidové oslavy, část kubánských uprchlíků ve Spojených státech vyjadřuje kritiku a nesouhlas s Obamovým rozhodnutím a jejich hlasy rezonují zejména mezi stoupenci republikánů a jejich politickými představiteli v Kongresu.

Jak známo, opoziční republikánská strana má momentálně většinu v obou komorách Kongresu a veškeré kroky prezidenta Obamy posuzuje velmi kriticky. A naopak prezident Obama k uvolnění vztahů s Kubou Kongres nezbytně potřebuje.

Samotné prezidentovo rozhodnutí k uvolnění embarga mnoho let namířeného na Kubu nestačí, k tomu je právě zapotřebí souhlas Kongresu. A to bude nejspíš dlouho trvat.

Teprve na konci jistě dlouhého procesu vzájemného uvolňování vztahů mezi Spojenými státy a Kubou by mohlo přijít na řadu navázání normálních diplomatických styků. Ty jsou přerušeny od roku 1961 a v další historii vznikalo vícekrát velmi silné napětí mezi Havanou a Washingtonem a tak obnovení důvěry určitě nebude snadné.

Už proto, že Raúl Castro, nynější kubánský prezident, mluvil v simultánním projevu s americkým prezidentem Obamou o tom, že prý Kuba má své vlastní představy o demokracii, které se liší od těch amerických.

Velký význam asi bude mít v nadcházejícím vývoji otázka lidských práv. Američtí republikáni rozhodně nezruší embargo namířené proti Kubě, pokud bude převládat názor, že Kuba porušuje lidská práva. Pro nynější kubánský režim ale bude zase velmi těžké poskytnout nějaké přesvědčivé důkazy, že tomu tak není. To by se musela zásadně změnit kubánská politika.

Nic ale není v této chvíli ještě vyloučeno. Vstřícný krok Washingtonu může vyvolat odezvu i z druhé strany.

Obhájci lidských práv ve Spojených státech uvolnění ve vztazích s Kubou vítají především proto, že právě počítají s tím, že volnější pohyb osob a s tím spojená širší výměna názorů povede nakonec na Kubě k určitým vnitřním změnám.

Obamův včerejší krok ale nemá vliv jen na vztahy Spojených států s Kubou. Jak podotýkají mnozí latinsko-američtí činitelé, ohlášené uvolnění napětí mezi těmito dvěma zeměmi ovlivňuje atmosféru v celé Latinské Americe a mnohé další státy západní hemisféry to vnímají jako pobídku k navázání lepších vztahů se svým severním sousedem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…