Jan Bednář: Saúdská Arábie zahájila vojenskou operaci v Jemenu

27.03.2015 16:47

V nebezpečném prostředí na Blízkém Východě se náhle rozhořel další složitý konflikt.

Jan Bednář: Saúdská Arábie zahájila vojenskou operaci v Jemenu
Foto: pixabay.com
Popisek: Povstalec, ilustrační foto

Saudská Arábie zahájila ve čtvrtek letecké údery proti povstalcům v Jemenu, kteří se pokoušejí svrhnout tamního prezidenta a pustila se tak do poměrně hazardního boje, jehož všechny mezinárodně politické souvislosti se zatím dají jen těžko předvídat.

Jak známo, Saudská Arábie je tradičním spojencem Washingtonu na Blízkém Východě a zároveň největším producentem ropy na světě. Ceny ropy na světových trzích také proto hned ve čtvrtek povyskočily vzhůru – v očekávání další nejistoty, pokud by se nový konflikt rozšířil do větších rozměrů.

A takový potenciál tento konflikt nepochybně má. Proč? To si můžeme snadno spočítat.

Předně je nepochybné, že celou akci Saudská Arábie předem konzultovala se Spojenými státy. Americká armáda se sice zatím do boje v Jemenu nezapojila, ale mluvčí Bílého domu uvedl, že USA poskytují Rijádu logistickou a zpravodajskou podporu. 

To znamená, že Spojené státy v tomto konfliktu nestojí úplně stranou, ale jednomu z účastníků aktivně pomáhají a míra jejich zapojení do tamních vojenských operací by se mohla eventuelně zvětšit.

Za druhé, se k Saudské Arábii ještě ve čtvrtek rychle připojilo několik dalších arabských zemí, které utvořily společnou vojenskou koalici. Jsou to všechno dřívější spojenci z tzv. Ligy arabských států, která – jako instituce – vyjádřila nynější vojenské operaci v Jemenu svoji podporu.

Po boku Saudské Arábie se tak celé akce účastní ještě Jordánsko, Spojené Arabské Emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Súdán a Maroko. 

Také Pákistán, strategický spojenec Saudské Arábie v tomto regionu, prý nyní zvažuje žádost Rijádu, aby poslal do Jemenu vojsko a dokonce i Turecko oznámilo, že tažení pod vedení Saudské Arábie (zatím alespoň slovně) podporuje. Nejen politickou, ale i vojenskou podporu celé operaci přislíbil prostřednictvím svého ministra zahraničí i Egypt.

Máme zde tedy opravdu velikou vojenskou a politickou sílu proti relativně nevelkému počtu povstalců v Jemenu, kteří se dosud poměrně úspěšně snažili svrhnout prezidenta. 

Už v lednu obsadili hlavní město Jemenu Saná a situace došla tak daleko, že se prezident Hádí v minulých dnech musel skrývat na neznámém místě. Požádal ale o pomoc Radu bezpečnosti OSN a vojenská akce Saudské Arábie je oficiálně „odpovědí“ na tuto žádost.

Problém ale je v tom, že šíitské povstalce v Jemenu podporuje Írán, další významná mocnost tohoto regionu. Kdyby Írán přispěchal svým nábožensky spřízněným Jemencům na pomoc, mohl by konflikt eskalovat do těžko předvídatelných rozměrů.

Ale takové úvahy proto snad raději ani nebudeme rozvíjet… 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…